Nära och långt borta på Konstmuséet

Fotografen och författaren Anders Ryman jagar mänsklig mångfald och likhet över hela världen. På lördag öppnar hans utställning Nära och långt borta på Uppsala konstmuseum.

Fotografen Anders Ryman är intresserad av vad som binder människor samman. världen över.

Fotografen Anders Ryman är intresserad av vad som binder människor samman. världen över.

Foto: Hans E Ericson

Kultur och Nöje2006-11-10 00:01
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Världen uppåt väggarna, så kunde man bokstavligen sammanfatta Anders Rymans utställning Långt borta och nära, som på lördag öppnar i Uppsala konstmuseums lilla utställningssal. För världen är precis vad som visas. Ställ dig mitt i rummet och snurra runt. Och vips har du tagit dig ett varv runt klotet.
I fjorton fotografier bjuder Anders Ryman på människor och liv från alla världsdelar, de stora religionerna och dessutom flera små. Utställningen är lite av en försmak på fotografens mastodontprojekt Livets steg, som dokumenterar mänskliga ceremonier över hela världen, och som ska vara klar om lite drygt ett år.

Bilder från resor
- Det är inte en utställning med projektet som tema. Men det är bilder från de resor jag har gjort under projektets gång, säger Anders Ryman när UNT tittar förbi då utställningen precis är färdighängd.
Bilderna i utställningen fokuserar i stället på människor som, i likhet med vad titeln anger, är nära och långt borta, på flera nivåer.
Ett par konfirmander i Uppsala som rör sig ned för en trappa i en bild är geografiskt nära. En man som bär hem sin dotter efter en simtur i Samoas djungel är geografiskt långt borta. Men den ömhet mannen visar sitt barn är allmänsklig och mycket nära. Kontraster och mänsklig likhet, mångfald och gemenskap, binder samman stora delar av Anders Rymans arbete.

Tio olika kulturer
- I de här bilderna finns tio olika kulturer och många religioner, så mångfalden finns. Men jag hoppas att man känner igen sig också, säger fotografen själv.
Anders Ryman är från början antropolog och hittade fram till kameran genom en ettårig forskningsvistelse på Samoa under det tidiga 80-talet. Först var fotograferandet ett hjälpredskap men med kärleken till bilden blev kameran allt viktigare och den akademiska karriären lades på hyllan.I dag är Anders Ryman en mycket etablerad fotograf och publicerad i en mängd nationella och internationella tidskrifter, inte minst i den prestigefyllda National Geographic.

Sitt ämne trogen
Men han är fortfarande sitt ämne troget. De flesta bilder och reportage han framställer rör sig kring antropologiska frågeställningar. Bilderna ska vara bra och gärna kunna stå sig utan text och sammanhang, men de måste ändå förmedla något.
- Om man berättar en historia måste bilden innehålla en viss mängd information. Den bästa fotojournalistiken är ju den där det berättande och det konstnärliga förenas, säger Anders Ryman.