Minnet av ett längesedan

Konstnären L G Lundberg visar ett starkt minnesmåleri i sin nya Stockholmsutställning, skriver Cristina Karlstam.

Längtan I (lätt beskuren), Saknad och Längesen. Målningar av LG Lundberg.

Längtan I (lätt beskuren), Saknad och Längesen. Målningar av LG Lundberg.

Foto:

Kultur och Nöje2009-03-18 10:12
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Konstnären L G Lundbergs landskap är alla landskap; alla och allas. Han målar inte ängar, strandlinjer, hav, himlar. Han målar minnen, längtan, saknad, så som dessa tillstånd kan ta gestalt i ängar, strandlinjer, hav och himlar. Han har målat tecken för strand och hav, träd och växtlighet. Alltid gestaltande ett längesedan, ett eko av något som nu finns bevarat i minnet, hans eget och allas.
Hos Stockholmsgalleriet Flach & Thulin på Hälsingegatan visar Lundberg nu tolv arbeten under den för vidare associationer vidöppna titeln Landskap med mera.

För L G Lundberg är dessa minnen av ett landskap vuxna ur erfarenheten av den stockholmska skärgården med Dalarö som den på kartan markerade adressen. I sepiabrunt och grått, dovt duvblått och svart med ytor som bjuder motstånd genom sitt sträva tilltal formulerar han sitt längesedan så att det blir allas, ändå så specifikt och aldrig för ettögonblick reducerat till ytlig iakttagelse. L G Lundberg målar landskapet som idé genom att minnas dess fysiska framtoning.
En av de till sitt format monumentala målningarna har han gett titeln Föreställningen, som för att tydligt påminna betraktaren om att det rör sig om måleri med egen rätt, inte avbildning. Färgen tillåts ibland rinna ner över duken, också detta ett sätt att fjärma sig från avbildningens krav. I den nämnda målningen Föreställningen används dessutom speglingen som en metafor för att ytterligare förstärka detta förhållande mellan motiv och verk.

Mitt i denna värld av "landskap" ställer han så den nästan övertydligt exakta, sakligt redovisande målningen Tryckpressen, en bild med uttalat släktskap med äldre verk som Den gamla strykerskan (1968) eller Skärm (1971-73). Ett exempel på Lundbergs stängselmålningar, tillkomna på 1970-talet, finns också på galleriet. Kring dessa verk arrangerade Magasin 3 Stockholm konsthall för några år sedan en stor Lundbergutställning.
I L G Lundbergs måleri är de inlagda citatet ur konsthistorien ofta verksamma markörer som placerar de hans målningar i konsthistoriens tradition av landskapsmåleri. I den aktuella utställningen skrivs detta inte med bildcitat utan explicit med bokstäver i målningen Löftet med dess text Grünewalds staffli. Ett verk som inte utan humor och ett visst mått av ironi leder trådarna tillbaka till modernismen i den svenska konstens historia.
I boken Från Stockholms skärgård som gavs ut av Konsthallen i Hishult 2003 i samband med en stor Lundbergutställning beskriver Kristian Petri Lundbergs landskapsmålningar som "en samling fiktiva dokument" utan fixering i tid och rum. Det är en karaktäristik som passar utmärkt också på de nu aktuella målningarna som alla erbjuder betraktaren möjligheten att företa minnesvandringar i egna landskap.
Konst
Galleri Flach & Thulin, Stockholm
L G Lundberg
Landskap med mera
Tom 29/3