Mentalt sällskap i Frihamnen
Ett nytt verk av skulptören Truls Melin har fått en fast utomhusplacering utanför Magasin 3 Stockholms konsthall, som därmed fått ett landmärke som väl svarar mot konsthallens innehåll och estetiska profil, skriver Cristina Karlstam.
Mentalt sällskap. Skulptur av Truls Melin.
Foto: Anna Eriksson
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nu har Stockholms yttre miljö i allmänhet och Frihamnen i synnerhet berikats med permanent verk av Truls Melin, placerat utanför Magasin 3 som därmed fått ett landmärke och en tydlighet i området som väl svarar mot konsthallens innehåll och estetiska profil.
Melins verk har titeln Mentalt sällskap och är en tre meter hög skulptur med formen av ett intrikat rörsystem där två mänskliga gestalter är inkorporerade. Någon fysisk kontakt dem emellan är omöjlig, låsta som de är i sina fasta positioner. Ett liknande koncept har Melin använt i et förslag på konstnärlig gestaltning i Aalborgs hamn, då med rörsystemet placerat på en pråm. I Stockholm är skulpturen ställd på ett fundament och målad i en mild grön ton som blivit något av ett signum för konstnären som menar att en skulptur är "färdig" först när den målats i en monokrom kulör.
Den gemenskap mellan de båda mänskliga individerna som möjligen kan tänkas uppstå i det komplexa system som Melins skulptur gestaltar är endast tänkbar på ett mentalt plan. Som ett synliggörande av detta mänskliga dilemma finner jag Melins nya verk vara ett kongenialt uttryck för en verklighet som plötsligt känns alldeles nödvändigt. Det var också detta märkliga förhållande som prisjuryn betonade när man valde att ge skulpturpriset till Truls Melin. Nu finns denna "nödvändiga" skulptur i den mycket speciella rumslighet som Frihamnen utgör där den tillför betydande dimensioner av nödvändighet.
Konst
Magasin 3 Stockholm konsthall
Mentalt sällskap
Skulptur av Truls Melin
Permanent
Magasin 3 Stockholm konsthall
Mentalt sällskap
Skulptur av Truls Melin
Permanent