Memory för fullvuxna

Den franske konstnären Aurélien Froment visar upp ett tudelat Memoryspel i sin nordiska debututställning i Stockholm, skriver Cristina Karlstam.

Stillbild ur Aurélien Froments videoinstallation Fickteater.

Stillbild ur Aurélien Froments videoinstallation Fickteater.

Foto: Motive Gallery

Kultur och Nöje2009-08-29 07:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Gränserna mellan kulturens alla genrer ter sig i dag alltmer flytande och omöjliga att upprätthålla. Var övergår den performativa konsten i regelrätt teater? Vem drar en naturlig linje mellan videoinstallationer och film? I stället för att med konstgjord andning försöka upprätthålla gränser som redan är överspelade är det en betydligt mer tilltalande väg att låta genrerna närma sig varandra, beblanda sig och i bästa fall befrukta varandra med ökade konstnärliga kvaliteter och revir som följd. Så sker också allt oftare. En institution som söker förverkliga sådana tankar i konkret handling är Bonniers konsthall, som redan tidigare med gott resultat låtit konst och litteratur samverka, och som nu med introduktionen av den franske konstnären Aurélien Froment etablerar ett liknande samarbete mellan performancekonst och teater.

Med en omfattande cv bakom sig begår Froment nu sin nordiska debut med två verk. Det ena är Sifferschiffer -ord för ord, en performance som gestaltas i samarbete med Dramaten, där skådespelaren Johan Holmberg kommer att framföra verket i Tornrummet 29 augusti. (10 oktober får konsthallspubliken an möjlighet att se samma föreställning i själva utställningen).
Experiment med illusioner, undersökningar av det mänskliga minnets anatomi och funktioner liksom bilders slumpvisa förmåga att skapa nya sammanhang tycks vara centrala i Froments verk.
Det andra verket hos Bonniers är videoinstallationen Fickteater, där en trollerikonstnär agerar i ett tredimensionellt rum, där minnets magi gestaltas med hjälp av ett till synes gränslöst associationsflöde, förmedlat via mängder av bilder. Genom de ständigt föränderliga konstellationerna mellan dessa kort som den agerande trollkarlen låter byta plats i rummet uppstår nya "berättelser".

Froments båda verk, det verbalt baserade Sifferschiffer och det visuellt genomförda Fickteater bildar tillsammans ett slags raffinerat Memoryspel som i sin undertext rymmer helt andra betydelser än det omedelbart igenkända "att komma ihåg". Hos Froment är minne och glömska storheter som granskas och undersöks med lika delar lekfull rörlighet och underfundig djuplodning i den mänskliga naturens villkor. Och med magin respektfullt bevarad.
Konst
Bonniers konsthall, Stockholm
Aurélien Froment
Tom 11/10