Med fiktionens dramaturgi
Den belgiske konstnären Johan Grimonprez film Double Take har fått sin Sverigepremiär hos Magasin 3 i Frihamnen.
Double Take. Stillbild ur Johan Grimonprez film som nu ingår i Magasin 3:s samlingar.
Foto:
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Hans senaste verk, den 80 minuter långa filmen Double Take, har i dagarna fått sin Sverigepremiär på Magasin 3 Stockholm konsthall, som därmed åter markerar sin tätposition i konstlivet när det gäller den riktigt heta samtidskonsten.
Double Take är en film som på ett plan kan ses som en hyllning till filmmakaren Alfred Hitchcock. Hitchcock uppträder själv i återkommande inslag i filmen, både som "original" och som kopia (en person med snarlikt utseende och, skulle det visa sig, med samma födelsedatum som den "verklige" Hitchcock, fast 30 år senare).
Men Hitchcocktemat läser jag , trots dess centrala roll i filmen, huvudsakligen som en visualisering av flera av verkets tema, som bäst sammanfattas med titeln Double Take.
Inte minst är det parallellerna mellan fiktionen i form av reklamens skapade verklighetsbild och den verklighetsversion som nyhetsmedierna förmedlar som känns som filmens huvudtema. Med aktörer på den internationella politiska arenan som Richard Nixon, Nikita Chrusjtjov, John F Kennedy eller Leonid Brezjnev iscensätts en "verklighet" vars dramaturgi har många likheter med reklamen eller med den Hitchcockska berättartekniken. Liksom den kommersiella reklamen syftar till att skapa behov och erbjuda behovstillfredsställelse "skapar" politikerna genom sina ideologier och sin retorik tillstånd till vilka de erbjuder tolkningar. Double Take synliggör dessa mekanismer med en tydlighet som är påfallande. Genom den politiska propagandans dramaturgi piskas stämningar av frukan och skräck upp på ett liknande sätt som exempelvis i de tv-deckare som Hitchcock producerade och där han själv ofta agerade kommentator.
Double Take är en oupphörligt fängslande filmisk berättelse med en rikedom av infallsvinklar på grundtemat. Att Alfred Hitchcocks skräckfilm Fåglarna som apostroferas i Grimonprez verk utkom samma år, 1963, som president John F Kennedy mördades, är bara en av många märkliga paralleller som noteras för att förstärka denna mästerliga dubbelexponering av fiktion och verklighet.
En av slutscenerna visar rivningen av den förhatliga muren i Berlin 1989, en sekvens som andas ett visst mått av hoppfull framtidstro. Med murens fall och därmed den kommunistiska ideologins sammanbrott tvingades världen att ompröva "verkligheten". Men slutackordet i Grimonprez film blir ändå huvudsakligen mörkt, när nya aktörer efter 11 september träder in på arenan.
Konst
Magasin 3 Stockholm konsthall
Double Take av Johan Grimonprez
T o m 7/6
Magasin 3 Stockholm konsthall
Double Take av Johan Grimonprez
T o m 7/6