Konstnärernas mässa och galleristernas

Välordnat och aningen statiskt hos Market, kreativt och rörigt men roligt hos Supermarket, skriver Cristina Karlstam om helgens två konstmässor i Stockholm.

Kultur och Nöje2008-02-15 16:52
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den ena är kreativ, stökig, informell och progressiv, den andra curerad, välordnad, representativ och ganska statisk. Den alternativa konstmässan Supermarket som började under den mer blygsamma titeln Minimarket har vuxit (upp), blivit stor och flyttat till ny adress men är fortfarande mer lik en konstnärsateljé än en mässa. Den andra konstmässan, också den från början ett alternativ till den allt ointressantare Stockholm Art Fair, har från början stuckit ut hakan och oblygt deklarerat sitt huvudsakligen kommersiella motiv genom att anta namnet Market.

Nu har båda mässorna
(ett namn som passar ganska illa åtminstone när det gäller Supervarianten) hunnit stabilisera sig, Supermarket genom att hitta bättre och mer överskådliga lokaler i Enskilda galleriet på Kronobergsgatan 37 och inte minst genom att presentera även några centrala internationella utställare. Market stannar kvar mitt i centrala Stockholm i Konstakademiens lokaler men vill å sin sida bli mer attraktiv genom att skaffa sig en nordisk profil. Därför har man i år några nya gallerier från Norge, Danmark och Island på deltagarlistan. I övrigt är det i huvudsak de tidigare Stockholmsbaserade gallerierna som dominerar. Dock saknas i år Umeågalleriet Marianne Ahnlund, men konststaden Umeå är väl representerat genom Galleri Anderson Sandströms utställning. Ett par Malmögallerier, bland dem nykomlingen Ping Pong med konst av bland annat Leif Holmstrand, liksom Ateljé Larsen från Helsingborg bryter den ganska totala Stockholmsdominansen. Vore det inte för de danska och finska deltagarna skulle Market således vara en nästan helt och hållet stockholmsk företeelse.

Då är den geografiska spridningen betydligt större hos Supermarket, där man hittar deltagande gallerier från flera andra svenska orter, vid sidan av de internationella. Men det som gör att Supermarket definitivt är den intressantare av de båda evenemangen är naturligtvis i första hand att alla medverkande gallerier där är konstnärsdrivna. Det innebär givetvis ett annat engagemang och inte minst en större närhet till det som ändå måste varje konstmässans mjukvara, nämligen konsten och dess upphovskvinnor och -män.
Supermarket är konstnärernas mässa, Market galleristerna. Så enkelt är det.
Men visst finns det även gallerister på Market med en levande engagemang och intresse för konsten och som låter detta genomsyra sin medverkan.

Så kan man hos danska Tom Christoffersen hitta skarp samhällskritik i explicit rättframhet hos Krista Rosenkilde som målat en muromgärdad solveranda, modell Fästning Europa, med den ironiska titeln Danmark Dejligst. Galleri Gunnar Olsson bjuder på både Yngve Rådberg och Johan Scott, inte särskilt överraskande men gediget och högkvalitativt. Hos Andersson Sandström läser jag Mikael Richters ironiska "vägskylt" Allt kommer att bli bra, och norska Else Leirvik hos Galeri Opdahl gör en broderad kvinnlig variant av boxarfrasen Protect yourself att all Times.
Raffinerad estetik av helt annat slag hittar man hos norska Riis, som visar Andreas Erikssons installation av grafiskt svarta grenverk i brons, och Magnus Olsson Galleri bidrar med spännande, färgstarkt måleri av debutanten Peter Köhler.
Hos konstnärsmässan Supermarket är det främst några av de internationella bidragen som väcker intresse. Polska SZUSZU arbetar främst med platsspecifika aktioner och redovisar flera sådana i dokumenterande fotografi. Roligast är historien om skomakaren, vars avtorkningsbräde för lim väckte konstnärernas intresse. Vips förvandlades det triviala vardagsföremålet till "konst" och skomakaren insåg sitt värde och begärde bra betalt.

Tifebomb Berlin svarar för en av Supermarkets med innehållsrika och varierade montrar med Ingvar Kamprad, Silvio Berlusconi och Moder Theresa bland motiven. Stefano Minzie heter konstnären som låtit den italienske populistens ansiktsdrag smälta samman med ikonen Moder Theresa under den vitsiga och fyndiga titeln Shope (Shop+ Hope). Intressant måleri finner man även hos Berlin-Kölnkonstnärerna Piper & Sabela. Edmund Piper är grundare av Berliner Kunstsalon, och han och kollegan Eiko Sabela samarbetar sedan 2007 i Kunstverein Rehn-Ruhr. Missa inte Samuel Wiesemanns kraftfulla måleri med religiösa referenser i deras monter.
Textila material blir i händerna på konstnärerna i gruppen FAS, Fiber Art Sweden något helt annat och ofta helt oförutsägbart än det man vanligtvis förknippar med genren. Margareta Klingberg har fångat upp textila signaler i form av toppluvor burna av thailändare. I fotografiskt dokumenterande form blir Klingbergs bilder av de toppluvförsedda männen en berättelse som rymmer betydligt fler bottnar än det direkta motivet anger. Hennes kollega Anna-Lena Karlsson har valt att markera spåren av mänskligt liv i form av fläckar på en gammal duk genom att omge dem med varsamt, ömsint broderier. Och Ulla West visar hur den gamla kvinnosysslan virkning kan förvandlas till nyskapande konstverk med konceptuella kvaliteter.

Margareta Klingberg skriver om FAS: s gränsöverskridande sätt att använda de traditionella textila teknikerna på ett nytt sätt i en essä i gruppens vackert utformade katalog: "Den kritstrecksrandiga kostymen, klänningen, virkningen och den befläckade byken har gjort intåg på konstscenen. " Det är en formulering som ganska väl täcker de här konstnärernas bidrag till Supermarket. Och i vidare mening kan den gälla för hela denna avgjort uppfriskande, opretentiösa och av oförvägen kreativitet präglade alternativmässa.
Visst är det fantastiskt att i Tengbomhallen på Konstakademien få se Antony Gormleys skulptur Feeling Material, utställd av Galerie Nordenhake.
Men det är ändå Supermarkets konstnärer som vinner mitt hjärta helt och fullt den här gången.

.
Thailuvor, Fotografi av Margareta Klingberg, FAS.
London, July 7th 2005. Fotografi av Emma Hammarén.
Folklore, gatuinstallation i Stuttgart av SZUSZU, Warszawa.
Fall. Målning av Peter Köhler.
Shope. Affisch av Stefano Minzie.
Not blessing. Fotografi av Leif Holmstrand
Konstakademien, Stockholm
Konstmässan Market
tom 17/2
Enskilda Galleriet, Stockholm
Konstmässan Supermarket
Tom 17/2
Välordnat och aningen statiskt hos Market, kreativt och rörigt men roligt hos Supermarket, skriver Cristina Karlstam om helgens två konstmässor i Stockholm.