Konst av en tidsrapportör av rang

Jazzmusikern och fotografen Georg Oddners konst visas på Grönsöö slott. Cristina Karlstam hittar mycket att beundra.

Jazzmusikern George Oddner sadlade om till fotograf.

Jazzmusikern George Oddner sadlade om till fotograf.

Foto: Georg Oddner

Kultur och Nöje2012-07-23 08:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommar på Grönsöö slott vid Mälaren betyder alltid ett par utställningar. Utöver det man väljer att visa ur slottets stora samling av kulturhistoriska föremål, visas sedan några år tillbaka även tillfälliga utställningar av samtidskonst.

Årets kulturhistoriska utbud är skönaste vita damast- och drällvävnader ur slottets fatabur, de äldsta, varsamt vårdade, tillkomna för flera hundra år sedan. Duken med motiv från Londons skyline så som den såg ut före branden 1666 är själva pärlan i denna utställning.

Samtidskonsten är det andra utställningsbenet i slottets utbud. I år har man hakat på fototrenden och i samarbete med Hasselbladstiftelsen i Göteborg valt att visa fotografi av den 2007 bortgångne Georg Oddner, jazzmusikern som sadlade om och etablerade sig som fotograf. Som sådan gjorde han sedan karriär som företrädare för flera olika förhållningssätt till den fotografiska bilden, såväl som modefotograf med svenska och internationella uppdrag som dokumenterande reportagefotograf från olika håll i världen. Mot slutet av sitt liv ägnade sig Oddner även åt att fotografera arrangerade blomsterstilleben, där torkade blommors säregna skönhet fick stå för den estetiska kvaliteten.

Men det är främst som företrädare för den fotografi som fortfarande menar sig kunna ge en bild av omvärlden som Oddners firade sina triumfer. Och nog var han en tidsrapportör av rang. Bilder från dåvarande Sovjetunionen, från Sydamerika, USA, Vietnam och Spanien ingår i hans oevre. Där har utställningens ansvarige, Jacob von Ehrenheim, botaniserat och gjort sitt eget personliga urval, som nog måste sägas vara mycket representativt för bredden och mångfalden i Georg Oddners konstnärskap. Bilden av den unga, ännu internationellt ”oupptäckta” Malmöskönheten Anita (Ekberg), porträttet av skådespelerskan Naima Wifstrands av livet fårade, kloka ansikte, matrosen som stolt för i dansen, soldaten som bär det hittade halvnakna barnet i sin famn i krigets Vietnam – listan över viktiga Oddnerverk som denna sommar kan beskådas och beundras på Grönsöö omfattar närmare 50 titlar, de allra flesta med människor som motiv.

Den modeintresserade får ett alldeles utmärkt tillfälle att studera hur modefotografin utvecklats under de senaste decennierna, också i Oddners version. I början av 1950-talet befann sig fotografen på ett modeuppdrag på västkusten och passade på att mellan de arrangerade tagningarna även ta bilder av modellerna när de var privata och inte poserade. Bilden av fotomodellen i baddräkt som tvekande doppar tårna i havet medan vinden sliter tag i hennes badkappa visar en bit av den vardagliga verklighet som också är denna yrkesgrupps. Några år senare fotograferade Oddner en fotomodell med getingmidja i sin brun- och vitrandiga klänning, poserande med staden Kairos profil i bakgrunden. Det här är ett exempel på den modefotografi som, till skillnad från mycket av dagens, ännu fokuserade på det visade plagget, inte bara sökte förmedla en livsstil. I utställningens tredje modebild däremot har Oddner anammat senare tiders ideal. Modellen som ligger utsträckt i landskapet sägs göra reklam för en hudkräm; något spår av en sådan finns dock inte i bilden, som snarare närmar sig sena tiders konstfotografi. Georg Oddner var tidigt ute också i detta sammanhang; bilden togs 1971 men skulle mycket väl kunna fungera även i dag.

Som huvudsaklig källa i urvalet av bilder har Jacob von Ehrenheim använt sig av praktvolymen Genomresa som gavs ut i samband med Oddners utställning i Malmö 2003. Det innebär också att flertalet bilder är svartvita, men utställningen ger också prov på Oddners lyckade experiment med färgfotografi med bilden Algplockerskan som en höjdpunkt.

KONST

Georg Oddner: Genomresa
Grönsöö slott
Till och med september