Kommentar: Häng med kritikern

Nu blir det möjligt att gå på konstutställning tillsammans med konstkritikern, följ med! skriver Lisa Irenius.

Lisa irenius

Lisa irenius

Foto: Tomas Lundin

Kultur och Nöje2013-12-11 21:41
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om det inte finns värdeskillnader finns det ingen konst. För om man inte kan säga att en tavla är bättre än en annan kan ramen lika gärna förbli tom, har filosofen och författaren Thomas Anderberg påpekat i sin bok om kritik med hänvisning till den amerikanske filosofen Robert Pirsig.

På kultursidorna ägnar vi oss som bekant bland annat åt att diskutera sådana värdeskillnader, genom att bedöma och kritisera konstnärliga verk. I recensioner sammanfattar tidningens kritiker sina tankar och omdömen om böcker, teater, film, musik, konst och andra kulturuttryck.

Men vad är det egentligen som föregår recensionen? Vilka spontana tankar, reaktioner och associationer föds hos kritikern i mötet med verket? Under det senaste året har vi på UNT lyft på locket till litteraturkritikerns arbetsprocess, och låtit läsare ta del av hens marginalanteckningar och understrykningar i e-boksform. På kuppen har vi fått nya erfarenheter och en hel del intressanta synpunkter, inte minst från er läsare.

Nu vill försöka öppna upp den kritiska arbetsprocessen inom fler områden. Med start i dag hoppas vi att ni tillsammans med konstkritikern Sebastian Johans vill pröva på att dela tankar om de nyligen öppnade stipendiatutställningarna på Uppsala konstmuseum.
Den färdiga recensionen av utställningen kan ni läsa här, men nu ges också möjlighet att gå på utställningen tillsammans med kritikern. 

Den som befinner sig på Uppsala konstmuseum (eller någon annanstans också, för den delen) kan i mobiltelefonen öppna sajten www.unt.se/konst och läsa Sebastian Johans anteckningar om de olika rummen och verken. Följ de röda trådar, cirklar och pilar han ser (inritade på foton av konstverken) och ta del av spontana tankar och associationer (formulerat i text under bilderna).
Och kommentera gärna själv - både utställningen och detta konstkritiska experiment!

För ”Alla är vi kritiker”, för att låna titeln på Thomas Anderbergs bok. Det betyder inte att vi alltid är de bästa kritikerna i alla avseenden. ”I vår kritiska repertoar ingår också att välja … vilka ställföreträdande kritiker vi vill lita på, samt att välja de områden där andras expertis kan ta över och vilka där vår egen smak väger tyngst”.

Förmågan till kritiskt tänkande är högst karakteristisk för människan. Vi prövar oss fram moraliskt, politiskt och estetiskt. Att kunna värdera, bedöma, förkasta eller anamma är inte bara viktigt för att överleva, utan också för att klara vardagens mer banala val.
”En god kritiker omprövar ständigt sina redskap”, skriver Anderberg.
Därför hoppas vi att ni vill vara med och pröva denna konstkritiska övning.