Kairos sopfolk lever på avfall

Upplandsmuseets utställning Waste collection har en mer dokumentär framtoning än konstnärlig. Men problemet är att den känns glättig, skriver Karin Andersson.

Utställningen Waste collection på Upplandsmuseet skildrar sopor och sophantering. Här en bild på insamlade sopor från Kairo.

Bild från Upplandsmuseet.

Utställningen Waste collection på Upplandsmuseet skildrar sopor och sophantering. Här en bild på insamlade sopor från Kairo. Bild från Upplandsmuseet.

Foto: Olof Löf

Kultur och Nöje2011-02-24 10:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Zabbaleen är Kairos fattiga sopfolk och informella sophämtare. Varje dag samlar de in cirka 7000 ton sopor som sedan återvinns och säljs. Men deras tillvaro är hotad då internationella företag konkurrerar om återvinningsindustrin. Tidigare utgjorde grisuppfödning deras största inkomstkälla och grisarna i sin tur utgjorde en viktig del i återvinningskedjan då de åt det organiska avfallet. Men av rädsla för den annalkande svininfluensan beslutade Egyptens regering 2009 att slakta nästan alla landets grisar, något som drabbat zabbaleen hårt. Dessutom har myndigheterna i Kairo börjat flytta sophanteringen till stadens utkanter och dyra transportkostnader försvårar ytterligare för familjerna som tvingas plocka sina barn ur skolorna för att få hjälp med sophanteringen.

Utställningen Waste collection på Upplandsmuseet har en mer
dokumentär framtoning än en konstnärlig sådan. Färgglada föremål framställda genom återvinning och uppförstorade närbilder på sophögar utgör undantaget.
Men här framträder även utställningens största problem: en romantiserad framställning av sophanteringen som ger en glättig bild av ett globalt problem och av människors levnadsförhållanden.

Waste collection snuddar vid något viktigt, nämligen förhållandet mellan människor och våra sopor. Föremål, fotografier och videoinstallationer samsas med ett faktaspäckat textmaterial. Dessvärre talar inte det textuella och det visuella materialet samma språk. Fotografierna problematiserar inte det faktum att zabbaleen samlar in och sortera sopor under svåra förhållanden och främst av ekonomiska, snarare än miljövänliga skäl. Utställningen hänvisar lättvindigt till avfallssortering i Sverige genom en behållare med ”svenskt skräp”, bland annat en tom förpackning mellanmjölk och gamla UNT.
Waste collection hade vunnit på att bestämma sig på vilken fot man vill stå; skildra zabbaleens levnadsförhållanden och förutsättningar i relation till det globala miljöproblemet eller visa hur sophantering kan ge skräp nya användningsområden genom recycling.
Kort och gott skulle denna viktiga utställning tjäna på en annorlunda förpackning.

Utställning
Waste collection – att leva på Kairos sopor
(Producerad av Medelhavsmuseet och initierad av Olof Löf, masterstudent på Konstfack)
Upplandsmuseet
visas t o m 1 maj 2011

Bäst: Viktigt ämne ackompanjerat av vackra fotografier.
Sämst: Romantiserad bild av sophantering.