Titeln är ett citat av Franz Kafka. Novellen Investigations of a dog från 1922 är berättelsen om hunden som inte kan låta bli att grubbla över livets stora, existentiella frågor.
I ett samarbete mellan fem europeiska konstinstitutioner, inlett i Bryssel 2008, har utställningen hittills hunnit visas i Italien, Portugal, och Frankrike för att nu komma till Sverige och Magasin 3. Efter Stockholm avslutas turnén i Aten.
Det är verk ur de under namnet FACE samverkande institutionernas samlingar som satts samman till en undersökning av hur 2000-talets konstnärer förhåller sig till de frågor som inte lämnade Kafka och hans hund någon ro.
Ett samarbete av det här slaget innebär säkert flera organisatoriska, praktiska och ekonomiska fördelar för de medverkande institutionerna. Men för att det ska bli bra utställningar och inte bara ett antal hopsamlade verk krävs ett genomtänkt koncept, och ett sådant har man alltså genom Kafkas novell. Den litterära utgångspunkten har förstärkts genom att fem författare inbjudits att skriva var sin novell i anslutning till utställningen. För Sveriges del är det Jonas Hassen Khemiri som med sitt överraskande underfundiga litterära bidrag betonar frågor om fiktion och verklighet, identitet och autenticitet.
Givetvis är det de 36 utvalda konstnärernas verk som ”gör” utställningen och vars utsagor till sist blivit avgörande för dess karaktär. Den som följt Magasin 3 verksamhet genom åren igenkänner flera centrala konstnärskap. Dit hör den israeliska konstnären Sigalit Landau som med videon Barbed Hula explicit gestaltar den såriga konflikten mellan israeler och palestinier. Sydkoreanska Kimsoojas överlastade lastbil tydliggör ett nomadiskt livssätt, och den rumänske konstnären.
Mircea Cantors videodokumenterade spegeldemonstration i den albanska huvudstaden Tirana är ett politiskt laddat verk som hör till utställningens främsta.
Från de andra institutionernas samlingar berikas utställningen bland annat av fransmannen Philippe Bazins timslånga tysta video, porträtterande ett åldrat kvinnoansikte; ställd i ögonkontakt med denna obekanta medmänniska berörs man på ett ovanligt närgånget sätt. Av sydafrikanen William Kentridge visas en ny video som på konstnärens oefterhärmliga sätt går i närkamp med förhållandena i hans hemland efter apartheid, och tyske Gregor Schneider är företrädd med ett avsnitt av sitt internationellt uppmärksammade verk Totes Haus.
Tillsammans ger de 36 utvalda konstnärerna en mångsidig bild av europeisk samtidskonst, samlad under ett koncept som i sig är tämligen allmänt hållet men som tveklöst fungerar som ett sammanhängande kitt. Curatorn Tessa Praun har skapat en genomtänkt presentation av verken i Magasin 3: s lokaler. Kafkas hund torde knappast ha skäl att klaga. De så kallade eviga frågorna fortsätter att engagera.