Inte bara murminnen

4 x konst. Cristina Karlstam gör nedslag i konststaden Berlin.

Nefertiti. Die Kunst is super. Verk av Thomas Demand.

Nefertiti. Die Kunst is super. Verk av Thomas Demand.

Foto:

Kultur och Nöje2009-12-03 10:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
20-årsminnet av den förhatliga Berlinmurens fall dominerar konstscenen i Berlin hösten 2009. Tematiska utställningar visas på flera adresser: Historiska museet fokuserar på konst under kalla kriget med stjärnnamn som Joseph Beuys, Jörg Immendorff, Imi Knoebel, Iza Genzken, Gerhard Richter och Wolf Vostell bland många, många andradeltagande konstnärer. Den stora upplevelsen blir att se Immendorffs målning Café Deutschland "live". Målningen hör till de ofta reproducerade. Här hittar man mängder av referenser till Tysklands politiska 1900-talshistoria, allt övervakat av en Bertold Brecht som lite von oben betraktar scenen.
Bild: berlinmurens fall


Men allt är inte murminnen i konststaden Berlin. Hos Neue Nationalgalerie visar den tyske fotokonstnären Thomas Demand en stor retrospektiv med den lite förbluffande titeln Nationalgalerie! Demands arbetssätt är tveklöst hans eget och ganska originellt. Av konstnären själv uppbyggda modeller av rumsinteriörer, badrum, städskrubbar eller täta buskage fotograferas i stora färgbilder. Distansen till "verkligheten" blir Demands sätt at komma detta svårfångande fenomen riktigt nära. Att det någonstans handlar om den tyska självbilden står klart. "Så tyskt att jag knappt kan andas", skriver Daniel Birnbaum i tidskriften Artrorum om Demands konst.

Berlins museum för samtidskonst, Hamburger Bahnhof, har stuvat om i de permanenta samlingarna och presenterar i höst utställningen Die Kunst is super!, ett slagord som prånglas ut i färgstarka affischer med reklamens kommersiella estetik runt om i den tyska huvudstaden. Och visst är museets stora Beuyssamling fortfarande super, liksom Warhol, Kienholz, Bazelitz och alla de andra megastjärnorna som ingår i samlingarna. Dessutom kan man ta del av de fyra unga konstnärer som nominerades till Berlins stora konstpris. Omer Fasts komplexa videoverk tog hem priset, men även Anette Kelms fotografi och Dahn Vos installation är värda en stunds betraktande. Själv hade jag gett Keren Cytter priset för hennes bildmässigt experimenterande och innehållsligt fascinerande videokonst.

De längsta museiköerna denna höst ringlar utanför Berlins nyöppnade, av den brittiske arkitekten David Chippenfield renoverade och tillbyggda Neues Museum, där ibland de antika samlingarna den sköna Nefertiti är själv magneten. Nu har hon fått ett eget, mjukt ljussatt rum, där hon tronar i en glasbox. Besökarna fylkas kring den klassiska skönheten, och många har en suddig bild av henne med sig hem i mobiltelefonen.