Ingenting är statiskt och stilla

Pipilotti Rists första skandinaviska utställning hos Magasin 3 i Stockholm är en världshändelse, skriver Cristina Karlstam.

Rists utställning i fullformat.

Rists utställning i fullformat.

Foto: Johan Warden

Kultur och Nöje2007-02-10 00:01
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Hennes namn glömmer man inte. Schweiziska konstnären Lotti Rist fascinerades som barn av berättelserna om svenska Pippi Långstrump, fick smeknamnet Pipi och skapade sig så artistnamnet Pipilotti Rist.
På den stora konstscenen är hon ett världsnamn. Här i Sverige har enskilda mindre verk av henne dykt upp då och då: i samband med utställningskonceptet Arkipelag när Stockholm var kulturhuvudstad 1998, sju år senare hos Magasin 3 Stockholm konsthall i utställningen Spiritus.
Nu är hon här i fullformat, också denna gång i Magasin 3, en konsthall som tveklöst har såväl resurserna som kunnandet för att kunna arrangera en utställning av den här kalibern. Ansvaret har anförtrotts Magasins 3:s chefscurator Rikard Julin som härmed gör en av sina allra största och främsta utställningar.

Med för Magasin 3 specialgjorda verk tillsammans med några av Rists ?klassiker? och ett omfattande videotek i form av konstnärens installation Das Zimmer och en tv-monitor är Magasin 3:s utställning nästan komplett för den som vill skaffa sig en bild av ett av samtidskonstens mest uppmärksammade konstnärskap.
Ingenting är statiskt och stilla hos Pipilotti Rist. Allt är rörelse, rymd och rytm. Hon är kroppens och könets översteprästinna i ett sinnenas tempel som hon med osviklig estetisk fingertoppskänsla iscensätter.
2005 var platsen kyrkan San Stae i sommar-Vendig, där schweiziska konstnärer har en ?filial? vid sidan av sin paviljong i Giardini. Nu är platsen alltså Magasin 3 i ett vinterkallt Stockholm. Där som här inbjuder Rist sin publik att liggande ta plats i hennes tempel och såväl visuellt som auditivt följa med i den sinnenas dans som exponeras i konsthallens tak.
I Venedig blev det för mycket för vissa trångsynta troende som tvingade bort Pipilotti Rists verk Homo Sapiens Sapiens ur kyrkan. En skandal som passerade märkligt tyst i det internationella konstsamfundet. I Stockholm fortsätter Rist nu sina undersökningar av kroppen och den mänskliga existensen och dess lagar.

Gravity, be my friend, är en besvärjelse av vår fysiska existens själva grundvalar. Konsten som enda magiska kraft förmår i Rists händer till och med upphäva tyngdlagen. Liggande på de mjuka mattor som byggts upp i terrassform svävar vi fritt i blick och tanke och känsla i Rists iscensatta universum. Den jordglob som skymtar då och då i hennes verk är en liten men viktig markör som påminner oss om konstens anspråk och omfattningen av konceptet.
Gravity, be my Friend är producerat direkt för Magasin 3 och utgör utställningens ena kraftcentrum. Det andra är lika självklart det verk som kanske mer än något annat skaffat Pipilotti Rist världsvid ära och berömmelse. Den audiovisuella installationen Zip my ocean där konstnären i en intrikat dubbelprojektion gestaltar tvåsamhetens lust och plåga. Zip my ocean är ett på gränsen till det omöjliga vackert verk där vatten, växter, kroppar och vardagsföremål är rekvisitan i en nästan andlös undervattensdans, ackompanjerad av Chris Isaacs suggestiva musik i Wicked game. Här är dock framförandet Pipilottis eget med en tydlig distans till hitlåtens konventioner. I Rists tolkning blir den en nästan
desperat protestsång, framförd med en röst på väg att spricka av intensitet och höjdläge. Allt medan den vackra undervattensdansen fortgår till musikens insmickrande tongångar.

I Zip my Ocean utnyttjar Rist den spegeleffekt som ger hela verket dess struktur. Det är som att titta in i ett väldigt kalejdoskop som suggestivt drar in betraktarens blick till delaktighet.
En liknande fokusering på kroppslighet och kön finns i den på konsthallsgolvet projicerade audiovideoinstallationen Blutraum, en hyllning till blodet och särskilt kvinnans menstruationsblod som emblem för liv och skapande.
Fokuseringen på kroppen är Rist ingalunda ensam om i samtidskonsten. Men kombinationen kroppslighet och drömsk andlighet i ordets goda mening är hennes egen. Lägg därtill en stark målerisk känsla som förmedlas till betraktaren genom hennes fria, associativa sätt att bokstavligen ?måla? med videotekniken. Rists utställning förvandlar Magasin 3:s vita väggar till väldiga rörliga målningar av stor poetisk lyster. Jag kommer att tänka på den tyska konstnären
Katarina Grosse som på liknande sätt tog hela konsthallen i besittning med sitt flödande måleri som inte låter sig stoppas av väggslut, golv eller tak. Pipilotti Rists variant är som en rörlig, levande Grosseutställning att ge sig hän åt med öppna sinnen.
Gravity, be my friend är en guldgruva av lust och fantasi för den som är beredd att ge sig hän.
UTSTÄLLNING
Pipilotti Rist
Gravity, be my Friend
Magasin 3 Stockholm konsthall
T o m 17/6