Butohdansaren och koreografen SU-EN har sedan 2013 regelbundet anordnat Kropp, en plattform för nutida dans och modern scenkonst, på Konserthuset.
Initiativet är lika spännande som det är välbehövligt, i ett Uppsala där den fria danskonsten ofta får leva på nåder, och tanken är att ge plats åt det experimentella och improviserade, work-in-progressbetonade som annars sällan får utrymme.
I den sjunde upplagan av Kropp är temat filosofi, och frågorna som ställs till oss innan är om filosofin i sig kan ha en kropp, ett rum eller ett ljud? För att utforska detta ämne har SU-EN bjudit in Per Nilsson, docent i filosofi och lektor i fri konst vid Konsthögskolan i Umeå, och som bland annat driver forskningsprojektet "Amfibiskt avskapande i koreografi och filosofi".
Tillsammans inleder de kvällen med ett filosofiskt-koreografiskt samtal kring dansen som kroppens filosofi, och hur butohdansenskropp ständigt förhåller sig till de objekt som finns runt omkring den.
Till det teoretiska får vi även två liveframträdanden av nyss nämnda teori, utförda av två medverkande butohdansare. Per Nilsson vidareutvecklar sina filosofiska tankar kring kroppen, hur teoretiker som Hélène Cixous och Judith Butler format dessa tankar och hur dansens filosofiska uttryck är en radikalisering av dessa teoretikers tankar.
Även vi, publiken, har en roll denna kväll - att på uppmaning flytta våra lösa stolar till nya formationer som passar in i koreografin.
I pausen kan man köpa böcker och dvd:er från SU-EN:s butohgrupp, bland annat en som beskriver hur man, allt enligt dansprojektet "The chicken project", själv blir en höna: "Det är inte så svårt". Några lösryckta ord ur en konversation bredvid: "– Har du varit här tidigare? – Ja. Det är intressant. Fast helt obegripligt."
Kvällens andra akt bjuder på liveelektronmusikern och tonsättaren Lise-Lotte Norelius, medlem i den sprakande elektroensemblen Syntjuntan, och improvisationsmusikern Sören Runolf från Lokomotiv Konkret. Nu börjar något intressant ta form - det verkligt improviserade. Tillsammans med musikerna genomför Per Nilsson, SU-EN och de båda butohdansarnaett elektroackompanjerat performance som ger ton och kropp till Per Nilssons teorier, illustrerar allt det uttalade i en organisk kompott som får delar av publiken att skratta och andra att begrunda.
SU-EN, dansarna och även Per Nilsson improviserar sig runt i rummet, ropar och uttalar ord som för första gången och ritar på papper.
Musiken stegras och blir allt mer droneartad, improvisationerna allt suggestivare. Per Nilssons filosofiska ord, "Konsten gör världen uthärdlig att leva i", får så avsluta kvällen.
Tankarna dröjer sig kvar efter Kropp-kvällen. Starkast är tanken på Konserthuset som en potentiell mötesplats för det udda och icke konforma kulturlivet, likt dessa arrangemang.
Hur många fria grupper som här skulle kunna hitta utrymme att leka och experimentera, kanske göra fler performanceframträdanden likt SU-EN med vänner. Mer sådant på Konserthuset, tack!