Fantasirik värld för barn

Sven Nordqvist ställer ut på Bror Hjorths hus och Anna Nordlund ser sinnrika detaljer, sinne för karaktärer och mästerliga sagomiljöer.

Sven Nordqvist har ett sinne för mästerliga sagomiljöer, skriver Anna Nordlund.

Sven Nordqvist har ett sinne för mästerliga sagomiljöer, skriver Anna Nordlund.

Foto:

Kultur och Nöje2009-05-20 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Pettson och Findus hör till de barnboksfigurer som utsatts för så omfattande så kallad merchandising i anslutning till mediokra filmer och dålig teater att man kan behöva påminnas om att de faktiskt är äkta. Tillfälle till det ger utställningen på Bror Hjorths hus.
Det var 1984 som Sven Nordqvist debuterade med Pannkakstårtan - fortfarande den bästa av sammanlagt nio böcker om gubben och katten. Här fångas 50-talets norduppländska landsbygd och blir till en fantasirik barnvärld när detaljer ställs i förgrunden. Det är just de sinnrika detaljerna som blivit Nordqvists signum och som lockar både vuxna och barn in i hans bildvärld, en idyllisk sommarsvensk värld många av oss så väl känner igen, och som Nordqvist fyller med uppförstorade detaljer.
Jujja och Tomas Wieslanders skapelser den gränsöverskridande och livsbejakande Mamma Mu och den räddhågsna och försiktiga kråkan har Sven Nordqvist i högsta grad varit med och gett karaktär.

För de minsta har Nordqvist gjort böckerna om nallen Nasse, som likt ett litet barn upptäcker världen och snarast dekonstruerar den i sina möten med det som vana och tradition för oss gjort vardagligt.

Som konstnär överträffar Sven Nordqvist alla sina tidigare illustrationer i Var är min syster? Den kom 2007 och tilldelades Augustpriset för bästa barnbok. Här är texten helt underordnad bilderna och de flesta målningarna i boken finns att beskåda i utställningen. Sven Nordqvists välbekanta bildspråk uppförstoras här till än mer fantasifulla skapelser och underlag för existentiella reflektioner om tillvarons och tingens mening. Konstnärligt förs tankarna till Salvador Dalí och Carl-Fredrik Reuterswärd och en kanon av mästerliga sagomiljöer - tankarna går omedelbart till Lewis Carrolls Alice i Underlandet, Kenneth Grahames Det susar i säven, Thorbjörn Egners Klas Klättermus och Astrid Lindgrens Nangijala.
På Bror Hjorths hus kan barnen stå länge och begrunda detaljerna i denna rika värld med den självklara och livsbejakande attityden att allt du ser kan vara är möjligt och inget mer konstigt än något annat - en livsaptit som ju med stigande ålder tenderar att avta. Men Sven Nordqvist bildvärld kan väcka den på nytt också hos en vardagsstressad förälder, till barnens belåtenhet!
Konst
Pettson och Findus med vänner. Sven Nordqvist - originalillustrationer
Bror Hjorths Hus (t o m 7 juni)