Exilens mentala landskap
Dagsaktuell och samtidigt tidlös, skriver Cristina Karlstam om Smadar Dreyfus konst som visas på Magasin 3.
Golanhöjderna mellan Israel och Syrien. Stillbild ur Mother's Day av Smadar Dreyfus.
Foto: Smadar Dreyfus
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det den israeliska konstnären Smadar Dreyfus intresserar sig för är inte i första hand de politiska villkoren, även om hennes verk, trots att hon sedan länge är bosatt i London, huvudsakligen utspelas i Israel. Det som på allvar intresserar henne är hur det vi hör och ser förhåller sig till varandra. För att tydliggöra detta riktar hon sin uppmärksamhet mot det område mellan ljud och bild där ett nytt "landskap" kan formuleras och utforskas och där kommunikationens grundvillkor förtydligas.
Ändå är det tveklöst så att ett verk som Mother´s Day, inspelat på Golanhöjderna mellan Israel och Syrien, inbjuder till politisk läsning. Och det är inte bara den infekterade Mellanösternproblematiken man påminns om. Associationerna går naturligt till andra platser där människor skiljts från varandra och med alla medel söker överbrygga avstånd, isolering och utanförskap. Berlinmuren i det delade Tyskland, gränsen mellan Nord- och Sydkorea är sådana platser vars villkor aktualiseras i mötet med Dreyfus verk.
I Mother's Day är det drusiska studenter i Syrien som via megafoner söker kontakt med sina mödrar på andra sidan Golanhöjderna. Under hela läsåret är de isolerade från varandra utan möjlighet att resa hem. I Dreyfus verk skallar deras rop över höjderna i en ljudupptagning som varvas med bilder av landskapet med dimmor och moln som ytterligare barriärer mellan de agerande.
Mother's Day är ett djupt berörande verk där mänsklig isolering, exil och kontaktlöshet får en nästan tidlös gestaltning som når långt utöver det faktiska geografiska och politiska läget. Det som får sin både visuella och auditiva gestaltning är snarare ett existentiellt tillstånd; sällan har jag sett längtan, ensamhet och sorg starkare formulerat än i detta verk med de ropandes ödsliga röster.
Vardagens berättelser så som kameran registrerar dem visuellt är temat i ett annat verk, 360 degrees, som också visas hos Magasin 3, som med denna utställning är först i Norden med att introducera ett konstnärskap som vunnit internationell uppmärksamhet. Ansvarig curator är konsthallens Tessa Praun.
Även i 360 degrees är ljudupptagningen en lika viktig beståndsdel som den långsamma visuella panoreringen över ett frilufts- och rekreationsområde mellan Tel Aviv och Jaffa där människor umgås, äter, samtalar och badar. Men även här är ljud och bild skilda från varandra; ljudupptagningen går i motsatt riktnig mot bildsekvenserna.. Betraktaren/lyssnaren förs in i skeendet som en medagerande aktör, inte som en utanförstående iakttagare.
Hur påverkas vår verklighetsbild av att vedertagen logik frångås? Kommer vi närmare "berättelsen om människan" och hennes grundläggande livsvillkor genom att detta glapp synliggörs?
Smadar Dreyfus är något fundamentalt väsentligt på spåren genom sin på en gång dagsaktuella och märkligt tidlösa konst.
Konst
Magasin 3 Stockholm konsthall
Smadar Dreyfus
Tom 13/12
Magasin 3 Stockholm konsthall
Smadar Dreyfus
Tom 13/12