Elevkonst utan överraskningar

Eleverna vid Wiks folkhögskolas konstlinje fyller nya Uppsalagalleriet Villavägen Sju med sina verk.

Verk av Maja Lagusson

Verk av Maja Lagusson

Foto: Robert Johansson

Kultur och Nöje2008-06-16 13:07
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ett nytt galleri i klassisk Uppsalamiljö - ett arv som förpliktar. På gården till Villa Hemgården där 40-talisterna läste litteraturhistoria och filosofi finns nu Galleri Villavägen Sju. Ungdomlig entusiasm och vilja att skapa en alternativ utställningsarena för den unga konsten är både välkommen och lovvärd. Vad man sedan gör av det hela är en annan historia.

Nyligen avslutade Jin Jiang en separatutställning i galleriet med utpost i Botan, recenserad på UNT:s kultursida 18 maj. Nu har galleriet upplåtits till hela 25 konstnärer. Så heter det i pressmeddelandet, som också kan informera om att det är eleverna vid Wiks folkhögskola som ställer ut sina alster.
En elevutställning således, med arbeten i en rad skilda tekniker, utförda av studenter vid Wiks 1-åriga konstlinje. Att kalla sig konstnär efter en så pass kort utbildning är kanske lite övermaga. Det räcker bra med konstelev.

Men någonstans ska man börja. Och när Bror Hjorths Hus ett stenkast från galleriet i dag öppnar en utställning med titeln Konstnären som valp, innehållande kända konstnärers barnteckningar, kan det se ut som en tanke.
Framtiden kommer säkert också att utvisa om några av de nu aktuella eleverna kan komma att på allvar kalla sig konstnärer. Deras utställning vittnar om bildglädje och lust till tekniker och uttrycksformer. Men särskilt originellt eller nyskapande är det inte, snarare ganska förutsägbart och konventionellt. Som det brukar vara med elevutställningar kan man här och var spåra förebilderna. Någon kopierar ohämmat Helene Schjerfbeck (dock utan att ange förebilden), en annan elev, Matilda Karlsson, talar ordentligt om att hennes bild är en parafras på ett Madeleine Pyk-verk.

Många av utställarna har valt att visa grafik (Jin Mustafas Garnnystan hör till dessa), andra föredrar måleri, collage eller blandtekniker. Hur det ser ut när man tittar i ett kalejdoskop har Kajsa Mayrhofer studerat, medan Daniel Rydh valt att ställa ut zinkplåtar som preparerats för grafiskt tryck. Hanna Ekström har låtit sig inspireras av Mangaestetiken i sina bilder, och hos Miriam Nyrén kan man spåra påverkan från östasiatisk konst när hon gestaltar de fyra årstiderna.
På övervåningen i galleriet visar Christina Andersson objektet Mjukt slag - en batong försedd med stickat skydd. Och ute på gården finns Jonas Åkeströms installation Hispan med galler och svävande skalle.
Konstelevernas arbeten är till salu, som det brukar vara i galleriutställningar. Med den sympatiska skillnaden att sju procent av summan går till Läkare utan gränser.
Galleri Villavägen Sju
Wiks folkhögskolas konstelever 2007/2008
Till och med 29 juni