Datapionjärer ur historien
Tiden har för länge sedan sprungit förbi datapionjärerna Beck & Ljung, och kanske är det därför vi bör minnas dem, skriver Sebastian Johans.
Felixsnurran. Silkscreen tryckt på kartong, 1968.
Foto: David Skoog
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
När man vandrar runt på utställningen Datakonstens pionjärer, som är höstens första på Uppsala konstmuseum, är det omöjligt att inte slås av tanken att alla bilder faktiskt har en tid då de är nya. Och att denna tid ska följas av något annat. Där konstnärer som Beck & Ljung en gång slog in dörrar finns det idag inte ens väggar kvar.
Det finns ett utopiskt drag i Beck & Ljungs tidiga verk från sent 60- och tidigt 70-tal. Med sitt Bildalfabet ville duon skapa ett alfabet som alla kunde förstå utgående från elva grundformer som kan kombineras i det oändliga. Och i verk som Felixsnurran byggde de interaktiva verk bestående av mosaikliknande moduler med vändbara plattor som tillåter betraktaren att påverka bilden. Peta på en ruta och känn gemenskapens varma filt.
Merparten av det som visas består av geometriska mönster tryckte på papper och plexiglas eller presenterade som reliefer i kartong. De enklaste, ofta tredimensionella kubformationer som skiftar i regnbågens alla färger, minner om datorernas barndom och har för länge sedan etsat sig fast i vårt gemensamma bildminne. De mer komplicerade har däremot reducerats till rekvisita från en tid som känns förunderligt avlägsen. När man talar om geometriska former på plexiglas är en jämförelse med Uppsalakonstnären Sten Eklunds samtida arbete svår att undvika, men där faller Beck & Ljung ganska platt eftersom de saknar den tidlösa teoretiska bas som Eklunds duchampska lek lutar sig mot.
I verk som 80-talstriptyken Bermudaspelet, som består av tre himmelsblåa delar i akryl och airbrush, har tiden varit extra obarmhärtig och det som en gång andades framtidstro och teknikvänlig eskapism ser idag ut som något som möjligen skulle platsa i en science fiction-parodi eller i en reklam för Pan Am eller något annat flygbolag som inte längre finns.
Beck & Ljung kräver sin kontext och Datakonstens pionjärer måste betraktas därefter; utställningen är en lovvärd hyllning och en lite rörande tillbakablick.
KONST
Datakonstens pionjärer
Beck & Ljung
Uppsala konstmuseum
(tom 11/10)
Datakonstens pionjärer
Beck & Ljung
Uppsala konstmuseum
(tom 11/10)