Bilder om bild och verklighet

Den tyske fotokonstnären Thomas Ruff är mars månads utställare i serien Den första på Moderna, skriver Cristina Karlstam.

Fotografi av Thomas Ruff.

Fotografi av Thomas Ruff.

Foto:

Kultur och Nöje2007-03-17 00:01
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Moderna museets serie Den första på Moderna är nu inne på sin fjärde årgång. 1 mars öppnades den 37:e utställningen i den opreten­tiösa men oftast både dagsaktuella och intressanta presentationen av samtidskonst. Den här gången är det den tyske fotokonstnären Thomas Ruff som tar ett helt rum i samlingarna i besittning för sina monumentala fotografier. Ruffs namn hör till de återkommande i internationella utställningar. Nu är han i Stockholm med sju starka bilder, och den svenska vårvintern 2007 blir alltmer fantastisk ur konstsynpunkt.
En av fördelarna med den här serien är den flexibilitet som medger stationering i det närmaste var som helst i eller utanför museet. Vilket i sin tur innebär att flera utställningar kan löpa parallellt eller överlappa varandra. Just nu kan man vid sidan av Ruffs foto se den spanska konstnärsguppen El Perros kraftfulla installation i korridoren utanför samlingarna - ett utmärkt sätt att utnyttja dessa utrymmen (t o m 18/3).

Men Thomas Ruffs stora bilder kräver ett spatiöst rum för att rätt kunna avläsas. De måste kunna ses på såväl nära håll som på avstånd. De nya bilderna har alla titeln Jpeg, vilket är en standard för komprimering av digitala bilder. För ett normalt gott bildresultat, exempelvis i en tidning, krävs att bilden är högupplöst. En lågupplöst bild blir obrukbar eftersom motivet upplöses i sina beståndsdelar, det vill säga pixlar. Resultatet blir ett i det närmaste abstrakt rutmönster.
Det är just detta förhållande som Thomas Ruff har använt sig av i sina senaste bilder, där han diskuterar och problematiserar den fotografiska bildens kvaliteter som sanningsvittne på ett mycket åskådligt sätt. Sedda på nära håll blir hans fotografier från det sönderbombade Beirut, det sammanstörtade World Trade Centre i New York eller en vackert blommande trädgård i Spanien i stort sett identiska. Alla visar de ett i huvudsak oläsligt, abstrakt rutmönster. Går man däremot några meter bort från bilden framträder det egentliga motivet allt tydligare, och den våldsamma skillnaden mellan motiven blir synlig.

Det hela är egentligen mycket enkelt, men suggestivt och åskådligt. Ruff problematiserar bildens sanningshalt men också våra sinnens tillförlitlighet. Och i förlängningen ifrågasätts även mediernas sätt att förmedla information via bilder. Dessutom kan man se Thomas Ruffs Jpeg-serie som ett försök att påminna oss om avståndets betydelse för en mer korrekt verklighetsuppfattning och historieskrivning. Närsynthet är som bekant ingen god egenskap för den
som vill göra anspråk på att kunna överblicka ett skeende eller en tid. Kanske ett memento om vikten av skepsis inför alltför säkra samtidstolkningar.
KONST: Den första på Moderna
Thomas Ruff
Moderna museet, Stockholm