Bilden som minnesfälla

De flesta bilder tas för minnenas skull, på semesterresor, fester eller i vardagslivet. Men hjälper verkligen fotografier oss att komma ihåg? Kan det vara så att bilderna i själva verket blockerar eller förställer våra faktiska minnen?

Kultur och Nöje2004-10-15 00:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I utställningen Memento ställs frågan på sin spets. Här varvas rent dokumentära fotografier med bilder som suddar ut gränserna mellan fiktion och verklighet.
­- Ett fotografi skildrar bara ett litet ögonblick i tiden. Minnen handlar om så mycket mer än så, om mängder av intryck som inte kan fångas på bild, säger Mattias Enström, som har skapat utställningen tillsammans med Ylva Hillström.
Konstnären Miriam Bäckström tillhör de som ifrågasätter fotografiernas betydelse för våra hågkomster. Hennes bilder av hemmiljöer förefaller till en början rymma många minnen.
­- Sängens skrynkliga lakan får oss att tro att en trött kropp har legat där. Vi fantiserar ihop vad som kan ha utspelats i rummet. Men tittar man noga inser man att det här är en nybyggd visningslägenhet. Rummet är i själva verket helt tomt på minnen, förklarar Mattias Enström.
Även Maria Miesenbergers fotografier inbjuder betraktaren att själv fylla i med sina minnen. Flera av konstnärens verk bygger på hennes egna gamla familjebilder.
-­ Genom att svärta och radera ut anletsdragen på människorna skapar hon bilder som är allmängiltiga. Här kan man till och med spegla sig själv i de svarta ytorna och minnas sin egen barndom, säger Mattias Enström.

Memento är den första renodlade fotoutställningen hittills på Bror Hjorths hus. Det här är också första gången som videokonst visas upp i lokalerna.
I ett av videoverken, Santeri Tuoris Bogeyman, kombineras en stillbild på en pojke med rörliga bilder av samma motiv. Resultatet är en föränderlig och spöklik bild där anletsdragen hela tiden förvrids.
-­ När vi är medvetna om att vi blir fotograferade förställer vi oss ofta. På så sätt kan vi styra de minnen andra vill ha av oss. Bogeyman visar bland annat att det är omöjligt att veta hur en person såg ut ögonblicken innan eller efter att bilden togs, förklarar Mattias Enström.
Medan flera av de deltagande konstnärerna problematiserar fotografiets funktion, tillhör Sune Jonsson de som har en rak dokumentär stil.
-­ Han arbetar nästan som en etnograf och dokumenterar livet i sin gamla hembygd för att försöka rädda minnen till eftervärlden. Fotografierna blir en sorts sanningsvittnen. På så sätt är han en motpol till konstnärer som Miriam Bäckström.

Under utställningens gång spelas ett ljudverk upp, Saskia Holmkvists Händelse. Också det är en nyhet för Bror Hjorths hus.
­- Då och då hörs klangen från kyrkklockor. Ljudet förknippas ofta med livets högtider. Dessa hörselintryck hjälper besökarna att själva minnas, säger Mattias Enström.

UNT-fakta


Utställningen invigs på lördag och pågår fram till och med den 21 november på Bror Hjorths hus i Uppsala.
Medverkande konstnärer är Nygårds Karin Bengtsson, Miriam Bäckström, Magdalena Dziurlikowska, Saskia Holmkvist, Sune Jonsson, Michael Klöpfer, Tove Lamm Stråhle, Maria Miesenberger, Love Nordberg och Santeri Tuori.