Barns rätt i fokus på utställning
Alla barn har enligt FN rätt att höras, synas och må bra. Dessvärre ser verkligheten ut på ett annat sätt. På måndag öppnar Upplandsmuseet utställningen Vår förbannade rätt, som handlar om unga människors erfarenheter av brott mot barnkonventionen.
Jonathan var gatubarn i Colombia men adopterades av en familj i USA.
Foto: Tora Mårtens
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är bara USA och Somalia som inte har skrivit under barnkonventionen, men det är långt fler som inte efterföljer den. I utställningen presenteras ungdomar från länder som Angola, Lettland, USA och Sydafrika. Men också från Sverige som annars gärna vill berömma sig av att vara ett land som lever upp till världssamfundets stadgar.
Porträttbilder
Utställningen som är baserad på boken är producerad av Fotografins hus tillsammans med Tora Mårtens. Vad som visas är tio stora porträttbilder som alla åtföljs av en jagberättelse som presenterar den avbildade. Dessutom visas miljöbilder som placerar de fotograferade i konkreta sammanhang.
- Utställningen har ett ungdomsperspektiv, men jag tycker att också vuxna ska ta del av den, för det här är viktiga frågor, säger Kerstin Lind, antikvarie och museipedagog på Upplandsmuseet.
Fick idén som ungdomsdelegat
Maja Frankel berättar att hon fick idén till projektet när hon 2001 arbetade som ungdomsdelegat på FN:s konvent om barns rätt.
- Jag märkte att många journalister, politiker och andra hade väldigt dålig kunskap om barnkonventionen. Det behövdes verkligen material om det här, för det fanns inget för vuxna och unga vuxna som gymnasieelever.
Utgångspunkten var att välja ut ett tjugotal av konventionens 54 artiklar och hitta exempel på att dessa inte efterlevs. Det var inte svårt att hitta personer att porträttera.
- Det var tungt på det sättet att så många bekräftar en värld som ser ut som den gör. Det som är tragiskt är att det var så enkelt att hitta exempel på att barnkonventionen inte efterlevs, inte minst i Sverige, säger Maja Frankel.
Traffickingoffer
Många möten var svåra men ändå givande eftersom så många av de intervjuade, trots sin svåra situation, hade ett stort hopp och en tro på framtiden. Det kanske tyngsta mötet blev ett som aldrig blev av; traffickingoffret Julia i Danmark hittades av sin hallick och försvann någon dag innan det planerade mötet. Julia ägnas några tomma sidor i boken.
- Min målsättning har varit att sprida kunskap om barnkonventionen, den finns ju egentligen inte förrän den sitter i folks huvuden, säger Maja Frankel.
bildtext, 14jonathan.jpg:
Fotograf Tora Mårtens, utställningen producerad av Fotografins Hus & Tora Mårtens.
Jonathan var gatubarn i Colombia men adopterades av en familj i USA. I Vår förbannade rätt presenteras hans historia.
bildtext, 7.vitorini.tif:
Fotograf Tora Mårtens, utställningen producerad av Fotografins Hus & Tora Mårtens.
Enligt barnkonventionen har alla unga rätt till en identitet och till att återförenas med sin familj. Som ett exempel på hur denna regel bryts fungerar Vitorini som kom bort från sin familj under inbördeskriget i Angola.