70 år med konst för alla

Statens Konstråd firar sina 70 år med ett urval inköpta konstverk i en gemensam utställning, skriver Cristina Karlstam.

Pan spelar. Relief av Bror Hjorth 1955.

Pan spelar. Relief av Bror Hjorth 1955.

Foto:

Kultur och Nöje2007-11-24 00:01
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Med 70 år på nacken är Statens Konstråd en väl etablerad maktfaktor i det svenska konstlivet. Skapat 1937 av dåvarande ecklesiastikministern Artur Engberg - titeln löd så för den tidens kulturministrar - var konstrådet ett uttryck för den Engbergska med tiden bevingade formuleringen Konsten är på väg att bliva allas. Tanken var att så kallad platsspecifik konst skulle vara tillgänglig för allmänheten i offentliga lokaler och rum, och så har det också blivit.

Nu kan således Statens konstråd celebrera sin 70-åriga verksamhet som inneburit mängder av konst placerad på offentliga lokaler från Malmö till Kiruna. Man gör det med en utställning av under åren inköpta verk som nu lånats tillbaka och exponeras i lokalerna på Hälsingegatan 45 i Stockholm.
Utställningen innebär ett utmärkt tillfälle att på en och samma plats se några av de många värdefulla konstverk som gnom åren "blivit allas" via Konstrådets försorg. Men som i praktiken oftast bara är tillgängliga för ett fåtal. I fokus för utställningen finns Bror Hjorths relief Pan spelar, till vardags placerad på Kemikum i Uppsala och ett av de verk som specialbeställdes av Konstrådet när det begav sig.

Kring Hjorths färg- och formstarka konstverk fylkas idel sevärdheter Dan Wolgers fyndiga objekt Vatten, Rolf Hanssons expressiva målning Udot, Lenke Rothmans collage Två föregångskvinnor i kriget mot kriget och Kjartan Slettemarks emaljmålning Här där björkarna susar med ett manipulerat porträtt av USA: s dåvarande president Richard Nixon.
Det brukar ibland hävdas att Statens Konstråd har alltför stor makt och dessutom tenderar att gynna vissa konstnärer på andras bekostnad. Risken finns naturligtvis, men det synnerligen goda urvalet av konst som nu visas ger snarast vid handen att Konstrådet arbetar utifrån sakkunskap och kvalitetskrav. Ett och annat felköp har säkert gjorts genom åren, men utställningen liksom den årliga katalogen över förvärvade verk ger ändå huvudsakligen godkänt åt institutionen.

Att nu kunna ta del av exempelvis Barbro Östlihns Parquet orange som sedan början av 80-talet är placerad hos Skatteverket i Lund i samma utställning som Anna Sjödahls tidstypiska Afrodites födelse från 1975 med hemvist i Jönköping eller Margareta Renbergs Tidigt på födelsedagens morgon, daterad 1977 och annars hemmahörande vid Luleå Tekniska universitet är riktigt trevligt.
I väntan på nästa katalog från Statens Konstråd kan vi ju för övrigt här i Uppsala avnjuta ett av rådets senaste konstverk, Katarina Löfströms Coloratura i Uppsala Konsert & Kongress.
Konst
Statens Konstråd, Stockholm
Nedslag i tiden
Konstprojekt & inköpta konstverk
tom 14/3 2008