Förebandet Skeleton Biths sångare Morgan Frööjd berättar i ett mellansnack hur en insats i Afghanistan, där hans förband var omringade av talibaner inspirerat till en av låtarna. Det gör sig bra en kväll där genomgående teman är krig, det naturliga urvalet i ett kargt Norrland och att styra över sitt eget öde. Men där Skeleton Birth står för en verklighetsbaserad version som lätt blir ensidig efter några låtar representerar Raubtier snarare en serietidningsvariant av samma sak. Ändå är de senare klart mer drabbande.
Redan när Haparandabandet dök upp som en främmande fågel för åtta år sedan hade de ett fördigt fungerande koncept. En mörk serietidningsestetik i det visuella, en blandning av melodiös syntmetal och tung industrirock med svenska texter. En fin balans mellan humor och genuin norrbottnisk hårdhet gör det svårt att riktigt veta var man har dem, vilket är en av tjusningarna. Har Pär Hulkoff verkligen en kula med sig för att kunna avsluta sitt liv om det kniper eller driver han med vår klichébild av norrländska män?
Klart är i alla fall att bandet har humor. I konsertintrot spelas Nordmans ”Be mig” och mellansnacken är fulla av skämtsamma hårdheter. Inför ”Götterdämmerung” ber Hulkoff alla som har pacemaker att stänga av dem för ”nu jävlar blir det åka av”. Det blir det i ”Det finns bara krig”, ”Änglar”, ”Kamphund”, ”Sveriges elit” och ”Botniablod” också. Låtlistan är som en best of-samling från Raubtiers fem studioalbum, vilket är logiskt.
Under de åtta år de släppt skivor och turnérat har varken sound eller estetik ändrats det minsta och det är en anledning till att Uppsalakonserten är slutsåld. När man går på en Raubtierkonsert vet man vad man får. Och det man får fungerar oerhört bra live.
Tunga riff, refränger som slår det mesta i Melodifestivalen i catchyness och samtidigt dryper av testosteron. ”Jag känner av ett visst mått av entusiasm här” säger Pär Hulkoff mot slutet av konserten och i avslutningen med ”Låt napalmen regna” känns det på riktigt som att befinna sig i fantasistaden Haparandas ständiga krig mellan människan och naturen.