På slutet av sjuttiotalet lämnade den kurdiska sångerskan Gülistan Perwer Turkiet som politisk flykting. Så småningom hamnade hon i Uppsala och levde här i nästan två decennier. För sitt återbesök till sin gamla hemstad har hon med sig sin ensemble bestående av fiol, saz (luta), synt och perkussion. Slagverkaren hade även ansvaret för att hålla reda på programmet för kvällen. Mellan varje sång delger han kortfattade små historier om varje sång. Det handlar mycket om förbjuden kärlek mellan olika religionstillhörigheter, som i den suggestiva Sinano kriv.
Huvudtemat är dock starka kvinnor som på ett eller annat sätt gör uppror mot rådande ordning, vare sig det är det politiska läget elle rätten att välja vem man ska gifta sig med. Keca kurda handlar till exempel om kvinnan som nyckeln i kampen för fred. Politiken och det kurdiska folkets situation är för övrigt också ett ständigt återkommande tema. Gülistan Perwer har under många år varit gift med poeten, musikern och politiske ikonen Sivan Perwer. Många av låtarna som de under sin tid tillsammans har framfört har blivit inte bara ledmotiv för deras verksamma liv som musiker och artister, utan för hela det kurdiska folket, däribland sången Kurdistana Kurdistan.
Perwer har ett nästan flickigt sätt i sitt uttryck, både röstmässigt i det ljusa tonläget och hur hon för sig på scen. Första halvan av konserten satt hon ner jämsides med sin ensemble, men i andra halvan tog hon några försynta danssteg. Bandet kändes ibland lite osynkat, men överlag är det alltid nöjsamt att uppleva unga musiker som spelar folkmusik på traditionella instrument. Det spartanska formatet för konseren medgav kanske inte att ha med sig en musiker på blås, men klaviaturen lyckades ändå fylla upp den traditionella ljudbilden. Mot slutet av konserten kom även ett på sånger ackompanjerade av moderna discobeats som gav en fräsch världsmusikkänsla.
Gülistan Perwer är troligtvis en av Uppsalas bäst dolda hemlisar. Om det inte vore så skulle troligtvis fler ha kommit för att hälsa henne välkommen åter till sin gamla hemstad. Det var synd och skam att inte fler slöt upp för att visa sitt stöd för denna artist.