Musikaliska chiffer

En upplevelse rik på känslor, skriver Per A F Åberg om Uppsala kammarsolisters konsert.

Konsert2010-11-12 14:16
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad är musik? Melodi, harmoni och rytm först och främst tänker vi. Men tonerna i ett musikaliskt verk kan motsvara siffror eller bokstäver som förmedlar dolda budskap, alltså koder eller chiffer. Kan vi njuta av sådan musik utan att förstå budskapet, som inte ens är riktat till oss? Kära konsertbesökare, fundera inte över detta. I mästares händer blir även ett olöst chiffer en storslagen lyssnarupplevelse. Till mästarna räknar jag då inte bara upphovsmännen till kvällens musikverk utan även musikerna, Uppsala kammarsolister. Det behöver egentligen inte upprepas att kammarsolisterna var och en för sig och tillsammans tillhör landets främsta på sina instrument. De är en enastående samspelt ensemble som med skicklighet och känsla levandegör all musik de tar sig an.

Alban Bergs lyriska svit för stråkkvartett är en gripande illustration till en olycklig kärlekshistoria. De sex satserna skildrar hur bekantskapen utvecklas till förälskelse, så till passion för att sluta i förtvivlan. Musikforskare har arbetat hårt med att tyda alla sinnrika chiffer som Berg vävt in i musiken och kanske har de funnit fler än Berg verkligen lagt in. Det spelar ingen roll – musiken förmedlar ändå så väl de känslor som behärskar den unge mannen som blivit ett offer för sin glödheta lidelse.

Robert Schumann lade också in budskap till sin nyblivna hustru Clara i sin pianokvintett i Ess-dur. Den som inte kan tyda dem kan ändå njuta av denna kända och älskade musik som spelades både lyriskt och spänstigt med virtuosa prestationer särskilt i scherzot. Pianostämman är inte solistisk så Mats Jansson fick inte så många tillfällen att glänsa individuellt men var en utomordentlig medspelare till stråkarna. De båda yttersatserna framfördes med spänst och schvung som kontrasterade mot andrasatsens smärta och upprördhet. Och andemeningen i Roberts budskap till Clara gick nog fram till lyssnarna.
Som extranummer fick den entusiastiska publiken en sats ur Brahms pianokvintett i f-moll, som såvitt känt inte innehåller några chiffer men desto mera känsla. Finns den, så lever musiken.

Musik
Alban Berg, Lyrisk svit för stråkkvartett; Robert Schumann, Pianokvintett Ess-dur op 44
Uppsala Kammarsolister och Mats Jansson, piano.
Konserthuset i Uppsala, torsdag 11 november