Med lugn och precision

Kammarmusikföreningens andra höstkonsert gav publiken ett efterlängtat återseende i form av den unga Dahlkvistkvartetten, skriver Gunnar Tibell.

Konsert2011-09-20 14:26
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kammarmusikföreningens andra höstkonsert gav publiken ett efterlängtat återseende i form av den unga Dahlkvistkvartetten, som fått sitt namn av tre syskon: Kerstin, violin, Jon, viola och Hanna, cello. Primarie är den polske violinisten Bartosz Cajler. På programmet stod Joseph Martin Kraus, Dmitri Sjostakovitj och Antonin Dvorak som representerar tre århundraden, nämligen 1700-tal, 1900-tal och 1800-tal.    

Kraus föddes i Tyskland 1756, samma år som Mozart, en kompositör som han ibland ansetts efterlikna. Redan som 22-åring flyttade han till Sverige där han så småningom kom att bli en centralfigur i huvudstaden, både som kompositör och inom den högre musikutbildningen. Hans tresatsiga Stråkkvartett op 1 nr 2 i B-Dur ger de fyra musikerna goda tillfällen att presentera sin höga kvalitet både som ensemble och i den enskilda sonoriteten. Snabba passager i första satsens Allegro växlar med ett stillsamt legatospel i andra satsens Largo. Där har violan en framträdande roll i utvecklingen av temat ? ett argument för att kalla detta verk för "Bratschen(viola)quartett".

Sjostakovitjs Stråkkvartett nr 8 i c-moll op 110 skrevs 1960 ? tre av de fem satserna har tempobeteckningen largo. Stämningen varierar kraftigt mellan de olika delarna, från det smärtsamt våldsamma i andra satsens allegro molto till det något lugnare i vissa avsnitt av largo-satserna. Gästerna behärskar alla dessa uttryck för kompositörens känslor. Ensemblespelet firar triumfer och man imponeras av de samband som uppvisas i partituret, där bl a tonsättarens initialer spelar en viktig roll. Den avslutande fugan läggs fram med stort lugn och kvartetten lämnar musiken i ett sublimt morendo.

Dvoraks Stråkkvartett nr 13 i G-Dur op 106 innehåller även den många yttringar för känslor av olika slag. I det sköna Adagiot kan man faktiskt också spåra musik som starkt påminner om kompositörens symfonier, speciellt nr 9, Från nya världen. Kvartetten skapades ju ganska snart efter Dvoraks återkomst från sin treåriga vistelse i USA. Med osviklig precision i rytmer och nyanser avslutade Dahlkvistkvartetten sitt program och som extranummer spelades en skön version av Lars-Erik Larssons Romans ur hans Pastoralsvit.


Kammarmusikföreningens konsert
Alfvénsalen, Uppsala 19 september

Dahlkvistkvartetten
Styråkkvartetter av Kraus, Sjostakovitj och Dvorak