Haydnglädje med stråk av vemod
När Uppsalaviolinisten Dina Schneidermann höjer stråken finns det skäl att förvänta sig något alldeles extra.
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I söndags kväll hände det igen i Sävja kyrka där extrastolar måste sättas in för att ge plats åt den stora publik som trotsat ymnigt snöfall, kyla och mörker för att få höra Uppsala Kammarensemble och Dina Schneidermann framföra inte mindre än tre violinkonserter av en ung Joseph Haydn, komponerade under hans tid som musiker hos furst Esterházy i Österrike.
Ett särmärke för den här ensemblen och dess ledare har blivit att gärna presentera flera verk av en och samme tonsättare vid ett konserttillfälle. För att ge publiken möjlighet att själv uppleva ett konstnärskaps utveckling. Nu kunde var och en höra hur violinkonserterna i C-dur, G-dur och B-dur, spelade i den ordning de tillkom på 1760-talet, utvecklade ett alltmer komplext tonspråk och inte minst hur solostämman efter hand blev allt mer integrerad med helheten.
Samtidigt inträffade det ovanliga att man redan i kadensen till den första konserten fick uppleva en musikalisk klimax, något som annars ofta brukar komma först vid slutet av en konsert. Det var en storartad musikalisk upplevelse, som följdes av ett musicerande präglat av en betydande energi i allegrosatserna och en mer meditativ stillhet i andantesatserna.
Ett par av Tomas Tranströmers dikter, C-dur och Allegro, båda med musikalisk metaforik, lästes av kvällens värd, Tomas Anderman. Texterna rymmer oöverträffade formuleringar kring musikens märkliga förmåga att gestalta det fundamentalt mänskliga, och läsningen fördjupade tveklöst den musikaliska upplevelsen.
Med poetens ord hissades Haydnflaggan högt över vardagsoron denna kväll i Sävja kyrka. Och nog log vi alla "bakom uppfällda kragar" när vi sökte oss hemåt i februarikvällen sedan extranumret klingat ut.
Musik
Sävja kyrka
Uppsala Kammarensemble
Dina Schneidermann
Sävja kyrka
Uppsala Kammarensemble
Dina Schneidermann