Ensemblen som gästade Örbyhus slott i torsdags har det fascinerande namnet Duo Luperca. Namnet anspelar på den varginna som gav Romulus och Remus di och på så sätt räddade dem efter det att de hade satts ut i vildmarken för att dö. Som bekant blev Romulus sedan enligt myten Roms grundare. Samma kvinnliga urkraft som räddade tvillingarna till livet genomsyrade den konsert som Duo Luperca gav i Örbyhus slotts orangeri i torsdags kväll. Deras sällsynt perfekta samspel, byggt med den yttersta precision, fångade publiken. Man hör sällan ett så fint anslag som hos Laurène de Ratuld. Tonerna klingar klart och distinkt och får precis lagom mycket pedal. Aurélienne Brauner spelar synnerligen energiskt, för att inte säga explosivt, växlande med känslofulla partier.
Programmet inleddes med sonat i G-Dur av Bach för klaver och violoncell. Det kändes som om detta inte var musik som duon egentligen ville spela. Tekniskt perfekt, visserligen, men den riktiga spelglädjen föreföll saknas och cellon klingade torrt, kanske i syfte att återskapa Bachs ”rena” musik. Kontrasten till det följande programmet blev stor. Brahms cellosonat i F-Dur, op. 99, framfördes oerhört kraftfullt och tog nästan andan ur publiken. Där fanns också mycket känsla och cellon sjöng som den inte hade tillåtits göra i Bach-verket.
Det var svårt att föreställa sig att duon efter denna urladdning skulle kunna ta nya tag efter pausen men Debussys sonat i d-moll fick ett utsökt nyanserat framförande med måleriskt rubaterat spel i de första två satserna och en frenetisk final. Några romantiska stycken av den unge Sibelius följde; Romans och Rigaudon ur op. 78 med tankfullt sjungande och Cantique op. 77 med graciöst gungande cello. Gabriel Fauré avslutade det ordinarie programmet med Romans op. 69 och Papillon op.77 där den virtuost fladdrande cellon höjde sig mot högre rymder.
Men allt var inte slut därmed. Publikens bifall ville inte upphöra och den belönades med två extranummer: först en sats ur Suite för cello op. 16 av Saint-Saëns och så Dvoraks välkända Melodi.