Filmer för hemmakvällen

UNT Kulturs filmredaktör Björn G Stenberg försöker vaska fram guld ur filmgruset. Och lyckas så där.

Foto: Leo Sellén / TT

Filmrecension2016-04-08 14:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

TRE KAJOR

Ripper Street – Säsong tre

Drama/TV-Serie. För alla älskare av den edvardianska tiden i England är det här en guldgruva. Miljöer, kläder och upplägg är bra fångade. Lägg till en skicklig och mångfacetterad kvinnlig skurk (MyAnna Buring) som väl matchar den skicklige men lite träaktiga kommissarie Reid (Matthew McFayden). Bra intrig även i övrigt.

Alex & Eve

Romantisk komedi. Det är ens vår konst att göra romantisk komedi som inte känns förlegat. Likaså när det gäller kulturkrockar. Men den här australiensiska filmen om en förälskelse mellan en muslimsk kvinna och en grekiskortodox man har sina poänger. Och Andrea Demetriades, & Richard Brancatisano har en bra kemi.

I skuggan av kvinnor

Drama. En fransk film som flirtar med den så kallade ”nya vågen” på 60-talet. Det är ett snyggt hantverk i svartvitt med fina rollprestationer. Men kanske skulle man ha förlagt handlingen också till den tiden för triangeldramat mellan Pierre, Manon och Elisabeth känns ganska daterat. Stundtals engagerar det men inte ända ut.

We still kill in the old way

Thriller. Hårdkokt brittisk thriller har vuxit till sig. När den åldrade ex-gangstern Richie nås av budet att hans bror blivit mördad av ett brutalt ungdomsgäng åker han hem från exilen i Spanien för att röja upp och hämnas. Det blir många realistiska våldsscener och en hel del spänning innan det hela har klarast av.

TVÅ KAJOR

Tale of Tales
Saga/fantasy. Man har fått till en mängd krumelurer och krokiga karaktärer i det här sagan för vuxna. Fulare skådespelare var det länge sedan man såg. Men det saknas själ i historien om kungar, drakar och fagra (nåja) prinsessor. En italiensk film som lånat in stjärnor som Salma Hayek och Vincent Cassell.

War and peace

Drama. Leo Tolstojs mästerverk ”Krig och fred” har filmats många gånger. De intressanta karaktärerna och det episka förloppet under Napoleonkrigen är ett tacksamt material. För att lyckas måste man ha duktiga skådespelare och en rejäl budget. Här har man inte riktigt någondera, och då faller trots vackra bilder.

The Sand

Skräck. Det börjar som en typisk urspårad highschoolfest på stranden i en amerikansk idyll. När ungdomarna vaknar på morgonen efter har på något vis sandstranden blivit en dödsfälla. Något lever i den som äter upp det levande som kommer i kontakt med den. Krystat, ja visst, närbilder på bikiniflickor, visst, men lite annorlunda också.