Sorgligt och roligt om svartsjuka

Hur mycket surf och energi kan man lägga på någon som man aldrig har träffat? Johanna Frid ställer frågan i sin roliga och vågade romandebut.

Johanna Frid är född 1988 och debuterade förra året som poet. "Nora eller Brinn Oslo brinn" är hennes första roman.

Johanna Frid är född 1988 och debuterade förra året som poet. "Nora eller Brinn Oslo brinn" är hennes första roman.

Foto: Jennifer Sameland

Bokrecension2018-11-14 07:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tillsammans med Gordana Spasic gav Johanna Frid förra året ut den eminenta diktsamlingen "Familieepos". Nu romandebuterar hon med svartsjukedramat "Nora eller Brinn Oslo brinn".

”Endometriosen var ett ensamt jobb”, skriver Johanna Frid i början av boken. För den som inte vet är endometrios en kronisk gynekologisk sjukdom som kan ge smärtsamma symptom. Också svartsjukan är ett ensamt arbete, den går inte att dela med någon endaste.

Det här är en bok om just svartsjuka. Johanna (ja, jaget i boken heter som författaren) är på väg till sin nya pojkväns föräldrar i Odense i Danmark när hon får redan på att han tänkt ta en fika med sin förra flickvän Nora från Norge. Denna information utvecklas snart till en besatthet.

Johanna sitter klistrad vid Noras instagramkonto men ännu hellre vid Noras mammas konto. Där får hon se Nora ur ett annat perspektiv: ”Jag hade lärt mig att snabbt urskilja Nora på thumbnailsen, identifiera henne genom några få pixlar (...) Jag ville bara se Nora.”

Samtidigt är det i Johannas blick på Nora som hennes egen berättelse skymtar. Det är där som hennes sorg och längtan blir synlig. Pojkvännen Emil försöker övertyga Johanna om att relationen mellan Nora och hennes mamma inte är så perfekt som hon tror. Nora har till exempel inte fått flytta hem till sitt flickrum eftersom mamman håller på att renovera. Här blottas också glappet mellan deras erfarenheter. Jagets ilska liksom suddar ut bilden. Johanna önskar att hon hade ett rum som väntade på henne och tar en sömntablett.

Ofta är boken rolig med sin samtidigt råa och självutlämnande ton. En smärtsam scen känns igen från Frids poesidebut. De är på julfirande hos Emils föräldrar och Johanna föreställer sig att pappan frågar om hon är barnhemsbarn varpå Emil svarar att nej, hon har bara ingen som älskar henne. Frid lyckas skapa ett osympatiskt jag som läsaren ändå sympatiserar med.

Svartsjukan släpper inte taget om Johanna. Vid ett tillfälle ligger hon på sjukhus på grund av endometriosen. Sängliggande får hon upp bild på Nora i baddräkt som hon visar Emil. ”Hennes röv var ju inte mycket att hurra för”, utbrister hon. Emil säger att hon ska sluta, han orkar inte mer. Men hon slutar inte, hon kan inte.

För Johanna blir Nora en symbol för världens alla orättvisor. Instagram blir en omvänd Narcissus-spegel. Johanna Frid har skrivit en träffande och vågad roman om vår tid.

Litteratur

Johanna Frid

Nora eller Brinn Oslo brinn

Ellerströms