Björn Runeborg skriver ofta om historiska personer eller händelser. Han har skrivit en roman om Estoniakatastrofen och en annan om Dag Hammarskjöld och en tredje handlar om mordet på Anna Lindh. I den nya boken ”Socialdemokratiska noveller” porträtteras legendariska gestalter inom socialdemokratin från Hjalmar Branting, Kata Dalström och Per Albin Hansson till Tage Erlander och Olof Palme. Syftet är inte bara att levandegöra ledande socialdemokrater utan även att levandegöra socialdemokratin, att återgå till rötterna och på så vis återupptäcka partiets själ. Det är många som tycker att socialdemokratin tappat bort sin ideologi under de senaste decennierna. Runeborgs bok kommer i precis rätt tid inför upptakten till ett avgörande val för socialdemokraterna.
Första delen av ”Socialdemokratiska noveller” handlar om den unga Kata Dalström och hennes upptäckt att verkligheten "är där de flesta människor är”. Det utgör egentligen en definition av socialdemokratins idé och strävan att bygga ett solidariskt samhälle. Kata är en handlingsmänniska som upprörs av orättvisor och på så vis personifierar hon den sanna socialdemokraten. Att ha ideal som man kämpar för.
Andra delen av novellsamlingen har rubriken ”Gestalter” och berättar om socialdemokratins portalgestalter. Första novellen är en pärla. Här låter Runeborg karaktärer ur Jack Kerouacs klassiker "På drift" plocka upp Olof Palme som liftar genom södra USA. Det som främst kommer till uttryck är frihetskänslan i att utforska nya horisonter både på det personliga och samhälleliga planet.
I novellen om Per Albin Hansson behandlas folkhemstanken genom de människor som han möter på sin sista spårvagnsfärd den 5 oktober 1946. Folkhemmet representerar den breda majoritetens väg i politiken som utesluter extremism både till vänster och höger.
I den sista novellen gör huvudpersonen Veronika reflexionen att socialdemokratin håller på att dö i dagens samhälle. Den har svikit sina ideal. I generationer har hennes släkt varit socialdemokrater. Politik, passion och tankar på självmord kopplas samman på ett något diffust sätt. Kanske menar Björn Runeborg att när passionen gått ur politiken så dör den. Är det där socialdemokratin befinner sig inför valet 2018? Flörtandet med Sverigedemokraternas väljare i migrationsfrågor tyder på det.