Drama/Komedi
Titel: The banshees of Inisherin
Visas på: Bio
I rollerna: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon
Regi: Martin McDonagh
Speltid: 114 min
Betyg: 5
För 15 år sedan spelade Colin Farrell och Brendan Gleeson lönnmördarkollegor i den engelsk-irländske regissören Martin McDonaghs regidebut "In Bruges". Nu återförenas de i hans nya mörka dramakomedi, vänskapssagan "The banshees of Inisherin", och levererar ett samspel som det inte går att slita blicken från.
I centrum står en påhittad irländsk legend och en lika påhittad som förtrollande avlägsen ö. Skådespelarnas kemi skapar i denna magiska miljö en berättelse som är så långt från ett slätstruket Netflixmanus man kan komma. Här finns spå- och lärdomar förankrade i sägner som gått i arv i generationer, mörk humor och framför allt hjärta.
Historien utspelar sig under slutskedet av det irländska inbördeskriget, för hundra år sedan. Den gladlynte åsneägaren Pádraic Súilleabháin (Colin Farrell) blir fullständigt överrumplad när hans bistrare kompanjon, fiolspelaren Colm Sonny Larry (Brendan Gleeson), en dag bestämmer att deras vänskap har nått sitt slut. Pádraic som lever ett stilla, harmoniskt liv tillsammans med sin syster Siobhán (Kerry Condon) och sina älskade djur, uppmanas plötsligt att ligga lågt och lämna Colm ifred. Att hänga med byfånen Dominic (enastående Barry Keoghan) eller ensam dricka en pint på Jonjon's pub går med nöd och näppe an, men ovetskapen om vännens motiv gör livet helt outhärdligt för Pádraic. Och som om detta inte var nog är öns gamla sierska Mrs McCormick (Sheila Flitton) i farten och sprider profetior om annalkande död.
Filmens fotograf Ben Davis tittade på John Fords västernfilmer när han förberedde sig för inspelningen av "The banshees of Inisherin", och det syns. Tillsammans med Carter Burwells musik skapar hans tagningar av mystiska vidder, förrädiska moln och majestätiska dimmor en perfekt bakgrund för bråket mellan två envisa gubbar vars uppdämda känslor leder dem mot avgrundens rand.
Förhoppningsvis nalkas flertalet Oscarsstatyetter på galan i mars, för med denna till synes enkla folksaga om några viljestarka träskallar under början av 1920-talet lyckas Martin McDonagh likt ingen annan spegla vår vilsna tid med alla dess ofullkomligheter, rädslor och illavarslande spådomar.