Underhållande försök till mysterielösning

Foto: LEFTERIS PITARAKIS

Recension2014-06-17 10:02
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Var det verkligen Shake­speare som skrev de dramer och den lyrik som kopplas till hans namn? Martin Tegen gör ett tappert försök att knäcka kodnamnet Shakespeare i sin bok ”Vem var Shake­speare? Sonetternas gåta”. Han letar ledtrådar i ­sonetterna och i historiska dokument. Tegen känner väl till sonetterna eftersom han har översatt dem till svenska.

Mysteriet kring Shake­speares identitet började redan med Ben Jonsons utgåva av hans samlade verk 1623. Sedan dess har debatten blossat upp då och då och flera kandidater till författarnamnet Shakespeare har lanserats. Tegen satsar sina kort på earlen av Oxford Edward de Vere (1550–1604) som använde sig av namnet Shakespeare. Orsaken till att de Vere antog denna pseudonym var dels att en adelsman inte kunde nedlåta sig till skriverier, dels att undertexten i verket beskrev en hemlig relation till drottning Elizabeth. Det är Tegens tes, som han försöker bevisa genom att peka på de Veres bildning och inte minst att han var en av drottningens favoriter. Allt är naturligtvis spekulationer som bygger på tolkningar och ibland övertolkningar av dikter, pjäspassager och annat material.

Första gången författarnamnet Shakespeare dök upp var 1593 då versberättelsen ”Venus och ­Adonis” publicerades. Tegen menar att den kryptiska dedikationen till earlen av Southampton Henry ­Wriothesley antyder att Shakespeare här används som pseudonym. Handlingen anspelar på att drottning Elisabeth i hemlighet födde ett barn som enligt Tegen var Henry Wriothesley. Fadern och författaren skulle då vara Edward de Vere. Tegen argumenterar vidare att drottningen och earlen av Oxford 1574 hade ingått ett hemligt äktenskap.

Tegen ser titelbladet och dedikationen till första utgåvan av Shakespeares sonetter från 1609 som ett kryptogram för Edward de Vere och därför drar han slutsatsen att dikterna är skrivna av earlen. Utifrån denna teori läser Tegen ­sedan sonettcykeln som historien om triangeldramat mellan drottning Elisabeth, earlen av Oxford och deras oäkta son.

För att teorin skastämma krävs det att många pussel­bitar faller på plats. Jag är inte helt övertygad att Tegen lyckas. Ändå är ”Vem var Shakespeare?” ett både underhållande och kunnigt försök att lösa mysteriet kring författarnamnet Shakespeare, även om Tegen ibland hamnar i rena absurditeter i sin iver att lansera Edward de Vere som författare till sonetterna.