Tv-historia med suverän komisk skruv

"Saturday night" skildrar födelsen av tv-programmet som i snart 50 år har levererat stjärnor på löpande band.

"Saturday night" handlar om det banbrytande amerikanska tv-programmet "Saturday night live".

"Saturday night" handlar om det banbrytande amerikanska tv-programmet "Saturday night live".

Foto: Hopper Stone/SF Studios

Recension2024-10-10 10:58
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Komedi

Titel: Saturday night
Visas på: Filmstaden Luxe, Nordisk Film Bio Gränby
I rollerna: Gabriel LaBelle, Rachel Sennott, Cory Michael Smith
Regi: Jason Reitman
Speltid: 109 min
Betyg: 4

Tänk dig att du är tv-producent och har mindre än två timmar kvar till premiären av en helt ny humorshow som ska sändas direkt. Inget är på plats, manus skrivs fortfarande, alla medverkande är nervösa och retliga. Dessutom är det för mycket material. Det gäller för dig att så skonsamt som möjligt meddela folk att deras grejer inte får plats i programmet.

Att producenten Lorne Michaels kan stå på benen är otroligt. Jag blir nervös med hög puls bara av att se detta. Men mot alla odds skrivs tv-historia när "Saturday night live" har premiär den 11 oktober 1975. Showen är i dag en institution i amerikansk tv. Listan på humorstjärnor som under åren har fått sitt genombrott i programmet kan göras lång. Men först ut var komiker som Chevy Chase, Dan Aykroyd och John Belushi.

Regissören Jason Reitman har gjort sin film i snudd på realtid. Vi får följa de två timmarna innan sändning med all den nerv som de då medverkande måste ha känt. Gabriel LaBelle som Michaels är suverän liksom de porträttlika Cory Michael Smith (Chase), Matt Wood (Belushi) och Dylan O’Brien (Aykroyd).

Här finns massor av härligt komiska situationer och det vimlar av smarta oneliners. Jason Reitman och hans medförfattare Gil Kenan föddes efter premiären av "Saturday night live" men skulle ha platsat bra i originalgänget. De har utan snack om saken den rätta känslan och bjuder på många livsförlängande skratt.