Ett svindlande klätteräventyr förvandlas till en tragedi. Denna sanna historia om en misslyckad Mount Everest-expedition 1996 blir snabbt en skamlöst gripande och provocerande prövning på olika nivåer.
När klättrandet på Mount Everest blev kommersialiserat i början av 1990-talet började tillströmningen av äventyrare med stora plånböcker. "Everest" antyder kritiskt att många av dem som nu testar sina förmågor inte borde vara där alls. För en person med exakt noll äventyrslusta i kroppen är det provocerande svårt att förstå vad som lockar överhuvudtaget med syrebrist, iskyla, livsfarliga passager och snöstormar.
När vinden viner som värst och diverse högmodiga klättrare börjar frysa ihjäl i "Everest" är det lätt att börja skaka på huvudet och tänka "det är ingen som tvingar er, dårar".
Men eftersom så många dog den där olycksaliga dagen i maj 1996 blir filmen, faktiskt skamlöst gripande ändå. Till "Everests" försvar måste sägas att den också gör sitt bästa för att förklara varför folk lockas av att bestiga berget. Som för övrigt alltid har sista ordet, får man veta i en ödesmättad dialog i inledningen.
Det isländska registjärnskottet Baltasar Kormákur ("2 guns") greppar tag om skönheten uppe på vidderna och beskriver en aktivitet som kräver total närvaro, långt ifrån vardagens mer nyanserade tillvaro. På berget måste man sätta foten på rätt ställe. Andas. Röra sig framåt. Nej, det är inte jättekul att se på film men det uppvägs av att miljöerna blir extra tjusiga och svindlande obehagliga i 3D. Eftersom filmen delvis är inspelad på plats i Nepal och vid baslägret på Mount Everest föds en känsla av realism redan från start.
Skådespelarna då? Idel stjärnor som Jake Gyllenhaal, Josh Brolin och Keira Knightley, hamnar raskt i skymundan av den verkliga huvudpersonen, berget självt. Dels rent praktiskt eftersom de till stora delar är väl dolda bakom lager på lager av funktionsmaterial. Dels är det ett stort persongalleri i omlopp uppe på berget. Säkert realistiskt skildrat men det gagnar inte filmen när det blir svårt att hålla reda på vem som egentligen är vem.