Tonårstjej bland skogshuggare blir gravid

"Hjortronmyren" är en finstämd kärlekshistoria som tyvärr brinner lite för mycket för informationsförmedling.

Ulrika Lagerlöf (född 1984) jobbar med kommunikation inom skogsbranschen. Hon bor i Uppsala och debuterade 2021 med romanen "Stanna hos mig".

Ulrika Lagerlöf (född 1984) jobbar med kommunikation inom skogsbranschen. Hon bor i Uppsala och debuterade 2021 med romanen "Stanna hos mig".

Foto: Linda Broström

Recension2024-06-21 11:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Roman

Ulrika Lagerlöf
Hjortronmyren
Romanus & Selling

Året är 1938 när den 17-åriga Siv tvingas bli kocka och ensam se till att ett skogshuggarlag i Västerbotten får mat varje dag. 2022 får Eva som jobbar på ett skogsbolag i uppdrag att åka till Västerbotten och försöka dämpa protesterna från miljöaktivister och samer mot bolagets avverkningar. De olika tiderna binds ihop när Eva upptäcker att hennes farmor blev hemligt gravid med en same.

"Hjortronmyren" är Ulrika Lagerlöfs andra roman och första delen i den planerade serien "Timmerfolk" som vill skildra kvinnor och konflikter kring den svenska skogen. Lagerlöf bor i Uppsala, är kommunikatör inom skogsbranschen, och har vid skrivandet av boken inspirerats av sin mormor som var kocka i Västerbotten.

Det är intressant att läsa kapitlen om Siv som trovärdigt och finkänsligt beskriver en helt annan tid med begränsad kvinnlig frihet. Ämnet med mediatränade skogsbolag och upprörda miljöaktivister känns därtill väldigt angeläget.

Boken berättar dock återkommande vad karaktärerna känner i stället för att gestalta det, vilket gör det svårare att som läsare bli berörd. Och mängden information om skog och samer ger en känsla av att författaren brinner mer för informationsförmedling än för relationsbygge. Att aktivisterna skildras som icke-pålästa och våldsbenägna känns också lite orealistiskt.

Överlag är dock "Hjortronmyren" en finstämd kärlekshistoria som förmår ge imponerande många perspektiv på den svenska skogsdebatten.