Roman
Medan vi brinner
Amer Sarsour
Norstedts
Omar – eller Amoura för nära och kära – är 23 år och uppvuxen i Uppsala. Men han är också palestinier och har tillbringat mycket tid i Syrien, varifrån hans föräldrar kommer. När kriget i Syrien bryter ut 2013 får han en uppgift av sin pappa: hämta hem två kusiner som har lyckats ta sig till Sicilien. Det blir en resa genom Europa med fejkade identiteter. Allt för att Omar ska bevisa för sin pappa – och sig själv – att han faktiskt är vuxen.
"Medan vi brinner" är Uppsalabon Amer Sarsours debutroman. I den ryms två parallella historier: den ena om Omars resa med kusinerna från Sicilien till Uppsala, den andra om hans förflutna i relation till Syrien. Tillsammans berättar de en viktig historia om en av de största kriserna i modern tid.
Innehållsmässigt är romanen intressant, men tyvärr håller formen inte måttet. Det är en text mättad av adjektiv där varje replik följs av "snyftar, "frågar" eller "väser". Den litterära stilen blandas med ord som "launa" (lugnt), "gitt" (dra) och "fnya" (röka). Det är inget fel med något av sätten att skriva på, men de snabba kasten däremellan känns omotiverade och därför svåra att förstå.
Som läsare blir man allt som oftast skriven på näsan. Alla karaktärer berättar precis vad de tycker och tänker – eller så gör Omar det åt dem. Det är synd på så viktiga ämnen som flyktingkris och rasism att de får en så tråkig skepnad. Kanske hade "Medan vi brinner" passat bättre som en ungdomsroman att diskutera i klassrummet.