Drama/Biografi
Titel: Stenbeck
Visas på: SVT och SVT Play
I rollerna: Jakob Oftebro, Malin Crépin, Julia Marko-Nord
Regi: Goran Kapetanović
Antal avsnitt: 5
Betyg: 4
Byt ut Waystar Royco mot Kinnevik och Logan Roy mot Jan Stenbeck så hamnar man så nära ett svenskt "Succession" det går att komma. Berättelsen om mannen som vände upp och ner på telekommunikationsmarknaden i Sverige är en inte bara ett tätt personporträtt utan också en berättelse som belyser övergången från folkhemsmentalitet till marknadsliberalisering. Serieskaparen Goran Kapetanović lutar sig mot Per Anderssons biografi och gör en gedigen panorering över Stenbecks liv mellan åren 1975 och 2002. Mikro- och makroperspektiv samsas enligt en beprövad formel, där tidsmarkörer och samhällelig förändring varvas med inblick i personliga kriser och vardagsnära situationer.
År 1977 tog Jan Stenbeck något motvilligt över det familjeägda skogs- och stålbolaget Kinnevik och omvandlade det under kuppliknande omständigheter till ett kommunikationsbolag och började investera vitt och brett. Stenbeck hade vid det laget etablerat sig i USA – landet där pengar sätter gränserna för fantasin och ingen gammal jantelag. Mycket av den svenska samtidsandan fick honom att se rött. När ingen restaurang i Stockholm vill servera honom mat efter klockan 20 går han i en illustrativ scen in i ett kök och mutar en kock. Se där, lite affärsmässig flexibilitet. Det sammanfattar hans framgångsrika metod som entreprenör – Stenbeck gör det nämligen till en gren att tänja på lagen till sin egen fördel.
Goran Kapetanović har med skicklig regi och taktfullhet skapat en serie som håller internationell klass. Det går att invända att händelser hastas förbi i och med den generösa tidslinjen, men det säger förmodligen mer om Stenbecks händelserika liv än om brister i manus. Om något är rappheten seriens styrka, tillsammans med Jakob Oftebros ("Svart krabba", "Stockholm bloodbath") gestaltning av den notoriskt trotsige Stenbeck. Kapetanović gör också klokt i att inte leverera en färdigpaketerad politisk analys av Stenbecks arv, utan nöjer sig med att påvisa den marknadsliberala utveckling som mediemogulen var med och drev på. För visst är Sverige 1977 med sina stängda restauranger och statliga monopol ett främmande land för Stenbeck, men även för svensken 2025. På så sätt skär serien på ett elegant vis rakt in i samtiden.