Svenska spelvanor kartläggs i nytt forskningsprojekt

Spelvärlden växer så att det knakar och allt fler människor spelar för varje år som går. Nu vill Tekniska Museet i Stockholm uppmärksamma detta genom ett svenskt forskningsprojekt.

Utställningen Game On blev startskottet för Tekniska Museets spelsatsning.

Utställningen Game On blev startskottet för Tekniska Museets spelsatsning.

Foto: Foto: Anna Gärdén

Recension2014-07-14 10:01
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Spel är kanske inte det första man förknippar med den akademiska världen. För även om det finns exempel på forskningsprojekt är de förhållandevis få, åtminstone sett till hur utbrett mediet är. Någon som vill ändra på detta är Tekniska museet i Stockholm. Med start i höst sjösätter man ett forskningsprojekt, med syfte att kartlägga vilka spelvanor som finns och hur mediet påverkar människor.

En anledning till att Tekniska museet gör ett sådant här forskningsprojekt nu är utställningen Game On, som man har haft sedan förra hösten och som varit välbesökt. Till en början var det tänkt att den skulle pågå fram till i vår, men med en ökad efterfrågan behöll man den istället till hösten.

– Det var startskottet för vår satsning för att samla in och dokumentera det här kulturarvet, säger Sofia Seifarth, forskningschef på Tekniska museet.

– Nu hoppas vi kunna skapa mer kunskap kring användning och vad som händer när man spelar och vilka det är som spelar. Vad finns det för normer och vilka exkluderas på grund av dem?

En av de forskare som deltar i projektet är Lina Eklund på Stockholms universitet. Det är inte första gången som hon gräver djupare i spelkulturen, tidigare har hon bland annat forskat kring hur onlinerollspel påverkar människor.

– Vi vet att publiken har förändrats de senaste tio åren och att spelen inte ser likadana ut. Men egentligen vet vi inte så mycket mer än att medelåldern har gått upp. Men barn spelar också en hel del, på exempelvis Ipad, säger hon.

Att spel numera är en storindustri är något som hon har märkt bland sina kollegor, där intresset kring spel har ökat en hel del på bara några år.

– Jag tillhör generationen som alltid har spelat spel och som växt upp med Super Mario Bros. När jag kom till universitet fanns det inte någon forskning, man möttes av bilden att spelande var väldigt ensamt.

– När någon industri börjar generera pengar så vet man att den finns. I Sverige har vi ju en stor spelidustri och man räknar ju med att runt hälften av befolkningen spelar spel. Då måste man naturligtvis börja undersöka mer hur det påverkar människor.

Faktaruta forskningsprojektet: Målet med det forskningsprojekt som Tekniska museets är dels att förstå vilka vanor de som spelar har, dels att förstå spelkulturen som social och kulturell företeelse. Till sin hjälp har man fått 700 000 kronor, som kommer fördelas på tre olika forskare under det halvår som projektet pågår.