Dokumentär
Titel: Hacking hate
Visas på: Fyrisbiografen
Medverkande: My Vingren, Imran Ahmed, Anika Collier Navaroli
Regi: Simon Klose
Speltid: 86 min
Betyg: 3
Wallraffningen lever och frodas inom den journalistiska dokumentärfilmen. Kanske i synnerhet när det gäller att granska högerextrema rörelser. Under de senaste åren har vi bland annat kunnat se Patrik Hermansson infiltrera amerikanska vit makt-miljöer i "Dokument utifrån" och "Kalla fakta" gå undercover i Sverigedemokraternas trollfabrik. Metoden borgar för kittlande spänning, men ger också inblickar i annars slutna rum.
Journalisten My Vingren, som porträtteras i Simon Kloses film "Hacking hate", går lite annorlunda till väga. I sin granskning av den nordiska alternativhögerns nätmiljöer genomför hon en form av digital wallraffning. Genom att skapa falska konton på sociala medier och låta dessa interagera med högerextremt material får hon snart tillgång till slutna grupper. Väl på insidan möts hon av en ström av rasistiska memes och våldsvideor, men får också inbjudningar till fysiska möten i en skog i södra Norge.
Det visar sig att grundaren till flera av de rasistiska onlinenätverken är en viss Vincent, som i sin tur leder journalisten vidare på en digital jakt runt jorden, med stopp i såväl USA och Brasilien som Ryssland. Det är en minst sagt mörk värld som framträder, med kopplingar till både Wagnergruppen och en serie fruktansvärda terrordåd – från Trollhättan till Churchtown.
My Vingren har gjort en gedigen journalistisk insats, och det är intressant att följa hur hon med hjälp av vanliga digitala verktyg nystar vidare i en komplicerad härva av lösa trådar. Om materialet räcker till en bra biofilm är dock mer tveksamt. Arbetsmetoden som sådan resulterar i en rad högst ocinematiska bilder av journalisten vid sin datorskärm. Något som regissören försöker kompensera för genom filmiskt vidvinkelformat, drivande stråkmusik, drönarbilder och montage av onlineklipp.
För att skapa dynamik intervjuar My Vingren andra journalister och digitala experter som, liksom hon själv, sätter sin egen säkerhet på spel i jakten på nätets mörka krafter. Det fungerar hyggligt, men nog hade materialet gjort sig bättre som en mer eftertänksam dokumentärserie i tv. Som vittnesmål om näthat och techjättars girighet fyller "Hacking hate" en viktig funktion. Men kanske än mer utgör filmen en påminnelse om det viktiga arbete som engagerade journalister utför i demokratins tjänst.