Festligt, folkligt, fullsatt – men det är inte maten som gör det

Basta är en bjärt bubblande gryta på Gamla torget. För den som inte tackar nej till italienska klassiker i kitschig miljö är det en skoj upplevelse. Purister kan emellertid behöva släppa loss en smula för att stå ut.

Basta bjuder på en bjärt och bubblande upplevelse.

Basta bjuder på en bjärt och bubblande upplevelse.

Foto: UNT

Recension2025-03-07 15:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förr gick italienska krogar på säkra kort som rödrutiga dukar, byster och filmaffischer. Men krogkedjan Basta, som finns i nio städer, är ett barn av den nya tiden där det är bjärta färgkombinationer och blänkande inredning som gäller. Redan i entrén bländas gästen av reflexer från hyllkilometrar av flaskor, mässingsytor, marmorskivor och spegelväggar. Alla Galliano- och Passoaflaskor ger stark finlandsfärjekänsla medan plyschdynor och brokiga lampor andas klassisk medelhavsdekadens. Men servisen ser å sin sida ut att komma ifrån en turistfällegrossist. Det känns lite som att äta middag i en tax free-shop. Och som en sista förvirrande detalj ställs besticken fram i ursköljda Mutti-konservburkar. Det är galet, färgsprakande och inte så lite festligt. Det gäller bara att vara på rätt humör. Och det är faktiskt lätt (men kanske inte för alla, ska tilläggas) att svepas med i rummets glada excesser. 

undefined
Färgglada flaskor i överflöd förstärker finlandsfärjekänslan medan Mutti-burkar förbryllar Krogpatrullen.

Menyn i stort innehåller inga stora överraskningar. Drinklistan är standard, men under vinjetten House signatures finns roliga inslag som ”Fig and vanilia” (157 kr) som är en krämig vaniljbourbonhistoria med en fikonhalva skumbädden. 

Bland förrätterna blir vi nyfikna på ”Macaroncini” och in kommer fyra friterade knyten som är ett slags mac’n’cheese-aktiga kreationer. Frasiga och lite sådär vulgärt goda, men 159 kronor känns saftigt. Bättre är en annan friterad skapelse, ”Crispy artichokes” (155 kr), där kronärtskockshjärtan får sällskap av tryffelmajonnäs, vegansk parmesan och citron.  

undefined
"Macaroncini" är fyra friterade knyten, frasiga och vulgärt goda.

”Burrata pomodoro” (159 kr) beskrivs som en ”vintrig burrata”. Den smakar som den ska, även om tillbehören balsamicoglaserade cocktailtomater lider av just säsongen smakmässigt.

Bland pizzorna finns det på papperet lovande vegoalternativet ”Mama’s garden” (209 kr). Men den är tyvärr för överlastad med ingredienser och pizzan blir våtgeggig i mitten. Men det känns ändå att degen är bra, bara för omilt behandlad. 

Bastas glutenfria variant är en av de bättre patrullen testat (kostar dock 25 kr extra). Över huvud taget är Basta bra på att tillhandahålla glutenfria och veganska alternativ. Stort plus i kanten.

Bland pastarätterna blir vi särskilt nyfikna på ”Bloody nduja”, den trendiga bredbara salamin som inte kunnat undgås på sista tiden. Pastan kommer dränkt i en halvhet tomatsås med en rejäl burrata ovanpå för lindring. Pastan har fin spänst, men rätten blir lite enahanda och mastig i längden. 

undefined
"Bloody nduja"-pastan är i mastigaste laget medan "Insalata tonno" ger en tydlig och fräsch smakupplevelse.

För den som inte går i gång på pizza eller pasta finns bland annat ”Insalata tonno” (215 kr). Här serveras stora, tydliga smaker på ett bra sätt. Äpple och granatäpple ger vass fräschör, inlagd paprika och aioli ger mjuk bredd och tonfisken har inte halstrats en sekund för länge.

Givetvis finns också risotto, ”con funghi” (235 kr), en rejäl historia med bra svampton.  

Efterrättsmenyn följer mönstret och består av några förväntade klassiker, och någon enstaka twist. Glassportionen Grande gelato (119) är en smakbomb av pistage, vanilj och choklad som utan att bli övermäktig rundar av måltiden. Lika lätt är inte tiramisun (119 kr), men också här sitter smakerna som de ska.

Servicen är glad och tillmötesgående, men än så länge inte så trimmad. Men gästerna tycks nöjda i alla fall, och de är många. Vid patrullens samtliga besök är restaurangen knökfull. För vem gillar inte överdåd, spräckliga tallrikar och bestick i konservburkar?

undefined
Borden på Basta står sällan tomma.
Basta

Betyg: 6 av 10

Adress: Gamla torget 5.

Tel: 018-999 06 69

restaurangbasta.se

Kök: Italienskt. 

Prisnivå: Mellan. Men går lite omotiverat högt i vissa fall. 

Övrigt: Spretigheten märks även i menyn, som bjuder på en salig blandning av engelska, svenska och italienska uttryck. Viss otydlighet också i vinlistan, där tre viner i varje kategori listas som ”sommelier’s choice”, övriga efter sina smakprofiler, varför?