Roman
Ulrika Ewerman
Jag: En roman om Karin Larsson
Bookmark förlag
Året är 1882. Kvinnan som ska gifta sig med en av Sveriges kändaste konstnärer heter ännu Karin Bergöö och studerar själv för att bli konstnär. Under sommaren reser hon till en konstnärskoloni i Grez-sur-Loing utanför Paris för att lära sig friluftsmåleri.
Karin reser tillsammans med sin vän Julia som är fast besluten att aldrig låta en man komma mellan henne och sitt konstnärskap. Och fast Karin egentligen håller med Julia börjar hon göra allt fler avsteg från den principen när hon träffar Carl Larsson – som lever med svåra humörsvängningar och inte tycker att Konstakademien borde utbilda kvinnor.
Karin och Carl Larsson ses ofta som sinnebilden av svensk familjeidyll. I "Jag: En roman om Karin Larsson" skildras dock hur Karin ger upp sitt älskade måleri för att Carl känner sig hotad av hennes framgångar på ett sätt som får läsaren att aldrig vilja se åt en Carl Larsson-målning igen.
Uppsalaförfattaren Ulrika Ewerman lyckas med tidstypiska detaljer och en känsla för vad som skapar hårdhet respektive ömhet i relationer förmedla både spänning och närvarokänsla. Epilogen bryter dock fiktionen på ett onödigt sätt. Och att författaren har hittat på män som hade kunnat ge Karin ett bättre liv ger en kanske väl optimistisk bild av Karins valmöjligheter.
Överlag är dock "Jag" en gripande berättelse om kvinnlig underordning och om betydelsen av att välja rätt livspartner.