Jakten på en försvunnen punkstjärna

Vad hände egentligen med punkrockstjärnan Siim Ots? "Lösningen är kaos" är en spännande roman om en grävande journalist – och en suggestiv skildring av ett frihetsförvirrat Estland.

Anna Fock debuterade 2013 med den uppmärksammade romanen "Absolut noll". 2019 nominerades hon till Augustpriset för boken "Väderfenomen". Senast gav hon 2021 ut romanen "Kustobservationer".

Anna Fock debuterade 2013 med den uppmärksammade romanen "Absolut noll". 2019 nominerades hon till Augustpriset för boken "Väderfenomen". Senast gav hon 2021 ut romanen "Kustobservationer".

Foto: Kalle Sanner

Recension2023-05-19 11:58
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sex, sprit och punkrock flödar i Anna Focks nya roman. Kanske allra mest spriten, medan tuppkammen färgas knallröd och drömmen om frihet att leva som man vill växer sig allt starkare. "Lösningen är kaos" utspelar sig liksom hennes tidigare roman "Kustobservationer" (2021) i Tallinn och kretsar kring tre unga människors kaotiska liv i början av nittiotalet, strax efter kommunismens fall. Berättelsen om trion vävs in i romanens handling som utspelar sig i början av tjugohundratalet. Då börjar den kända reportern Merike Uuspōld gräva i oklarheterna kring ett byggbolag och dess skumma affärer. Spåren leder otippat nog till den för länge sedan försvunne punkstjärnan Siim Ots, vars namn är mer än välbekant för Merike.

Vi flyttas snabbt tillbaka till det tidiga nittiotalet: den då mycket unga Merike har förlorat sin mamma och utan avslutad journalistutbildning får hon stå på egna ben i den enkla lägenheten i ett av Tallinns gamla och förfallna kvarter. Trots sin begåvning har hon svårt att hitta ett journalistjobb utan den mycket mer energiska väninnan Silvis hjälp. Ändå är Merike stark och självständig i ett samhälle som präglas av en djup ekonomisk kris och som försöker definiera sig självt medan det manifesterar sin återvunna frihet.

Ungefär samtidigt har Siim, som redan på åttiotalet skaffade den då helt förbjudna punkfrisyren, grundat punkbandet Mōttetu. På nittiotalet lyckas de spela in en skiva på ett finskt skivbolag och i och med deras första hit tyckts bandets lycka vara gjord. Siim är emellertid en orolig och destruktiv natur, och snart blir han indragen i den växande knarkhandeln. Just då lär han känna Merike. Men nära Merike finns också den unge Ilja Kuznetzov, som växte upp i samma betongförort som Siim under de återkommande sammandrabbningarna mellan de estniska och de ryska barnen. Medan Iljas föräldrar sörjer Sovjetunionens sönderfall ser han sig själv som estländare. Han arbetar som sjuksköterska men som rysktalande fryses han sakta ut när Estland har blivit fritt. Snart korsas Iljas och Siims vägar igen.

Anna Fock skapar spänning från första sidan och bygger upp en sammanhållen berättelse som ända fram till det lika oväntade som öppna slutet håller läsaren i ett fast grepp. Fock slösar inte med orden, och just därför är hennes karaktärer levande och komplexa, och de gråmurriga bilderna av vardagen i den politiska transformationens Estland suggestiva. Sin handling lånar "Lösningen är kaos" från spänningsromanen, men den är i själva verket en skildring av det estniska samhället under två viktiga epoker. De etniska konflikterna strax efter att Estland har blivit fritt finns där som motiv. I Merikes, Siims respektive Iljas liv speglas en skakig tid, präglad såväl av möjligheter som av villrådighet och ekonomisk instabilitet. Men det var också en tid då livet levdes intensivt, konstnärligt skapande ägde ett närmast existentiellt allvar, och alla val tedde sig avgörande. På ett sätt är romanen dock tidlös och inte bunden till de platser som den skildrar. Siim respektive Ilja och Merike har alla som unga tämligen ogynnsamma förutsättningar, men de går sinsemellan helt olika vägar. Uttryckt med en dagsaktuell formulering beror deras livsval mer på den enskildes moraliska kompass snarare än på socioekonomiska faktorer.

Roman

Anna Fock

Lösningen är kaos

Natur & Kultur