Det är trångt på krogtoppen och inte helt lätt att slå sig in. Lingon har knackat på dörren ända sedan starten, och fortsätter alltjämt att vara en ständig utmanare. Om somrarna är den stora uteserveringen omåttligt populär, på hösten byter Lingon skepnad och blir en mer intim och mysig historia. En som man gärna berättar om för släkt och vänner, eller tar med sig utländska besökare till – för det här är ett representativt ställe på många sätt.
Menyn är lagom innovativ med fokus på svenska smaker, och miljön ombonad. Men det ska sägas på en gång, det är verkligen på förrättssidan som Lingon briljerar. Hummersoppan (155 kronor) är den bästa patrullen ätit på bra länge. Smakrik utan att vara för salt (vilket är alldeles för vanligt) och serveras med ett genialiskt tillbehör: en söt morotskräm smaksatt med vanilj. I soppan simmar fint halstrad pilgrimsmussla. Det är så att man vill slicka skålen. Även de friterade getostbollarna med stekta kantareller (125 kronor) är en god rätt och vackert presenterad i en liten trälåda. Smakkombinationerna är påhittiga och kontrasterna i konsistens med krispiga bollar och len majonnäs är härlig. Inte särskilt förvånande är även fjällrödingen med kalixlöjrom (180 kronor) en fullträff med syrliga toner och tuff pepparrotskräm på köpet.
Vad man än tar till förrätt är förväntningarna höga inför varmrätterna. Men här kan man tyvärr gå på en och annan mina. Gösen (265 kronor) låter lovande med bland annat skaldjurskorv som tillbehör, men är en stor besvikelse: varken den överstekta fisken, innehållet i skaldjurskorven eller potatisstompet har ens fått hälsa på saltkaret och det smakar i stort sett ingenting. Inte heller den skaldjursvinägrett som ska tänkas sätta fart på anrättningen märks av. Bättre ställt är det med hjorten (290 kronor) – en sån där rätt man bör ta in om man vill presentera svensk mat för en besökare från fjärran. Köttet är mört och vackert rosa, serverat i all enkelhet med inlagda rotsaker, friterad potatis och en fin rödvinssås. Den traditionella gelén har förvandlats till en skojigare lingon- och rönnbärsketchup, som förutom att den är syrlig och god också har en vackert klarröd färg. Är man vegetarian är det lite jobbigare, även om den gröna pannbiffen (185 kronor) med tomatsås, potatis och inlagda betor är ett bra försök. Biffen är frasig och god, men tillbehören stjälper. Inlagda rödbetor och tomatsås kommer aldrig att bli smakkompisar.
På dessertfronten rycker Lingon upp sig. Både de friterade äppelmunkarna (rullade i kanelsocker och med vaniljsås till, 95 kronor) och chokladfondanten (med romrussinglass med stora chokladbitar, 110 kronor) är perfekt tillagade. Hjortronen (120 kronor) serveras naturella och ger en ren fin smak som passar bra med vaniljglassen till. Lite väl enkelt för priset, men gott.
Lingon håller stilen. Här kan man få riktigt bra mat – men ibland inte riktigt hela vägen. Servicen pendlar från översvallande till bortglömmande, men så har de också en del att stå i då det ofta är stora sällskap i lokalen. Men är du ute efter en rustik känsla och höstmys är Lingon säsongens val.