Det ska sägas med en gång. Heaven Grill De Brazil är inget för dem som uppskattar måttfullhet och sval minimalism. Redan i röda mattan-entrén och den första blicken in i lokalen står det klart att här är det bjärta färger, plysch, rökeffekter och allmänt överdåd som gäller. När man sedan slagit sig ned och fått – efter inledande förvirring – konceptet förklarat för sig är det bara att gilla läget. Det finns nämligen bara två val. Att köpa hela churrasco-konceptet (450 kr) eller nöja sig med att enbart äta från den vegetariska buffén (250 kr).
Givetvis går patrullen ”all in” på sina besök. Det innebär att man får äta allt från buffén samt har förmånen att kunna haffa någon av dem som går runt med spett med nygrillat kött. Antingen får man roffa åt sig själv, eller så skär de bitar åt gästen direkt vid bordet. En kul detalj är att det ligger runda brickor på borden med en röd respektive grön sida. Grönt upp betyder det att man är sugen på mer. När man tillfälligtvis eller slutligen fått nog vänder man upp den röda sidan.
Men, buffén först. Den bjuder på en förvånansvärd bredd. Färska, tillagade, råa och inlagda grönsaker i mängder. Även gravad lax har förirrat sig in på bordet samt ägghalvor. Lägg till rostad potatis, ris och annat varmhållet samt såser. Men allt känns fräscht, och klart prisvärt för dem som bara väljer buffén. Men här finns chans till ganska smärtfria rationaliseringar när stället får bättre koll på det som det är snurr på och inte. Om inte annat av kostnadsskäl.
Frikostigheten når ännu högre höjder när det kommer till det som spelar huvudrollen – köttet. Picanha, entrecôte, lammrostbiff, ryggbiff, chorizo, jalapeñokorv och kycklinglårfilé. Det är bara att äta tills köttkoman slår till. Picanhan är förstås lite av galjonsfiguren, en ståtlig och robust styckdetalj som älskar att bli grillad. Under patrullens besök har den nog varit utropstecknet, men även entrecôten och lammrostbiffen står sig väl. Smakerna är rena och bitarna har allt som oftast den rätta saftigheten. Korvarna och kycklingen är däremot en smula överflödiga, i alla fall om man försöker sig på att äta precis allt. Likaså den skål med pommes som kommer in helt utan förvarning när man precis lassat upp buffé och börjat hala in kött. Behöver vi säga att det är lätt att föräta sig?
Men roligt är det. Serveringspersonalen har ett styvt jobb att fördela kött åt alla i den stora lokalen.
När man så till slut har fått nog dyker det upp ännu en begivenhet: grillad ananas. Den smälter verkligen i munnen och är en trevlig avslutning.
Chanserna att få till årets mest dekadenta utekväll är med andra ord mycket goda på Heaven Grill De Brazil. Men även om det är lätt att ha roligt på stans enda brasilianare finns det en del saker som kan förbättras. Personalen är välmenande, men till stora delar ung och inte så erfaren vilket leder till en del förvecklingar. Konceptet är heller inte glasklart, eller kanske snarare inte förklaras på enklast och mest vägledande sätt. Miljön är som sagt ”over the top”, och kanske blir det lite för mycket utav Finlandsfärja. Dryckesutbudet (utöver drinklistan) saknar också tillräcklig sydamerikansk flärd. Varför inte en Skol eller Brahma att svepa, i stället för Staropramen?
Men som sagt, kul har man. Finlirare och bufféhatare göre sig emellertid icke besvär.