Bakfulla bedragare under brännande sol

Tommy Nilsson gör filmdebut i Axel Peterséns film om exilsvenskar på flykt från Skattemyndigheten.

Bedragaren Dimman (Joel Spira) reser till skatteparadiset Malta för att försonas med en gammal affärspartner i "Syndabocken".

Bedragaren Dimman (Joel Spira) reser till skatteparadiset Malta för att försonas med en gammal affärspartner i "Syndabocken".

Foto: Fedra AB/Josua Enblom

Recension2023-11-23 11:58
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drama/Thriller

Titel: Syndabocken
Visas på: Bio
I rollerna: Joel Spira, Christopher Wagelin, Julia Sporre
Regi: Axel Petersén
Speltid: 91 min
Betyg: 4

Det är svettigt, dammigt och sunkigt på den maltesiska skatteparadisön dit skuldsatta svenskar har vallfärdat för att festa och bedriva skumma affärer. Regissören Axel Petersén har nischat sig mot udda miljöer som sällan skildras: Båstads tennisvecka ("Avalon"), den egyptiska konstsmugglarvärlden ("Under pyramiden"), Stockholms bostadsmarknads mörka vrår ("Toppen av ingenting") – och nu den svenska e-gaming-kolonin på Malta. Än en gång med en lekfull inställning till Svenska Filminstitutets riktlinjer att stödja angelägna berättelser i nyproducerade spelfilmer.

"Syndabocken" känns snarast som en upphittad vhs-kassett från 1970-talet med sin effektfulla noirskildring av konstant bakfylla under oförlåtligt brännande sol. Bedragaren Dimman (Joel Spira) återvänder till ett semestermecka på dekis för att försonas och göra upp med sin gamla affärspartner Fredrik (Christopher Wagelin) inför dennes bröllop. Han vill dra ett streck över det förflutna, men dras i stället in i en härva av ekobrott och korruption.

Ibland lutar sig Axel Petersén alltför självsäkert mot sitt nervigt tilltalande filmspråk och det varsamt hopplockade persongalleriet, kanske på bekostnad av en mer intrikat intrig och fördjupade relationsskildringar. Men en överförfriskad Tommy Nilsson i Medelhavsmiljö som tar ton på en spelbolagsfinansierad vigsel räcker långt.