Orkar jag läsa den här boken, tänker jag med boken i min hand. Redan baksidestexten gör mig utmattad, när den antyder innehåll från andra världskriget och framåt.
Det är det där med allt det onda människan har gjort och fortfarande gör mot människan. Tortyren, förnedrandet, sveken, dödandet.
Det där som just i dag pågår i ett krig nånstans i världen, i ett läger, på en polisstation, i ett förhörsrum, i en skog, i en by…
Det händer nu!
I Mark Vadaszs dokumentärroman - som jag tror man kan kalla den - får läsaren följa hans ungerske pappa Kornel från 1945 och framåt. Från befrielsen från koncentrationslägret Mauthausen till tåget från Wien till Sverige via München. Och, i epilogen, i Stockholm 1996.
I början hakar jag upp mig på språkliga detaljer: de nuförtiden allt mer vanliga förväxlingarna av de och dem. Av ordupprepningar i dialogerna, troligen tänkta att illustrera hur personerna kan ha pratat, men inte så lyckat i en text som ska läsas.
Väl inne i berättelsen känner jag åter motstånd mot att läsa vidare. Inte för att boken på något vis är dåligt skriven, tvärtom! För att det kommer så nära, det förfärliga och obegripliga - som egentligen inte alls är obegripligt, utan precis vad som skulle hända dig och mig i ett motsvarande läge. Och vem skulle vi vara? Offret eller förövaren…
Kornel är en man som slås ner, men reser sig om och om igen. En man som mot alla odds överlever nazister och stalinister, tyfus, misshandel, dödsdom och personliga svek. Han är en exofficer, motståndsman, en kämpe och själv ett offer.
Till slut når en strimma ljus hans liv, han möter kärleken.
I hans bagage, kroppsligen och själsligen, finns för alltid minnena från koncentrationsläger, fängelser och motståndsarbete om och om igen.
”För vem, för vad?” är ett stycke samtidshistoria, inifrån den verklighet, som beskriven utifrån blir några kapitel i en historiebok. Här är berättelsen näst intill närkontakt med Kornel och hans vänner, med de pålitliga och förrädarna. En berättelse också om Ungern före, under och efter revolutionen. (I bakhuvudet har läsaren förstås situationen i Ungern i dag.)
Kornel tar sig så småningom till Wien, får stöd av Österrikes PEN-klubb, får uppdrag av FN att granska läger i Dominikanska Republiken och bidrar till att lägerfångar räddas. Som tonåring var han boxare. Genom hela livet är han en fighter.
Liksom när det gäller bortgångne Uppsalaförfattaren Reza Rezvanis dokuroman från åren i iranskt fängelse, kan jag inte släppa frågan: hur orkade han vidare?
Mark Vadasz är jurist, arbetar inom Säpo och bor utanför Uppsala. Med "För vem, för vad" debuterar han imponerande som författare.
kultur@unt.se