Det har gått 13 år sedan biopubliken för första gången fick dyka ner i havsdjupen med clownfiskarna Nemo och Marvin. Den hjärteknipande historien om en far som finkammar haven för att hitta sin älskade son – toppad med storslagna miljöer och färgsprakande action – gjorde ”Hitta Nemo” till en omedelbar klassiker.
En av filmens mest älskade firrar var Doris, en blåskimrande kirurgfisk med ett frustrerande funktionshinder. Hennes grava minnesproblem blev en källa till både skratt och gråt i en film med ett välbehövligt budskap: att även den ömkligaste varelse har något att bidra med.
Nu har hon fått en egen film. I ”Hitta Doris” lever Doris ett tryggt och kärleksfullt liv med Marvin och Nemo när hon plötsligt minns att hon har en familj, en mamma och en pappa som hon har tappat bort. Hon klamrar sig fast vid det återfunna minnet och bestämmer sig för att hitta hem.
”Hitta Doris” gör sitt bästa för att återskapa magin från originalfilmen, men trots att man har haft mer än ett decennium på sig att fila på uppföljaren blir det aldrig riktigt lika bra. Bilderna har inte samma lyster (kanske är det 3D:n som är problemet), karaktärerna går på tomgång och storyn är ett omtugg av handlingen i ”Hitta Nemo”.
Här finns guldkorn, som den nya bekantskapen Hank, en butter bläckfisk med oanade kamouflageförmågor som blir Doris bundsförvant. Överlag är det de knäppa bifigurerna och knasiga infallen som gör filmen sevärd. När det gäller uppfinningsrikedom i det lilla är filmstudion Pixar fortfarande oslagbara (det märks inte minst på förfilmen ”Piper”, om en liten snäppa som lär sig fånga fisk).
”Hitta Nemo” kom under en tid då svenska filmdistributörer fortfarande brydde sig om kvaliteten på den svenska dubbningen _ vid sidan av Leif Andrée och Ulla Skoog i huvudrollerna dök Mikael Persbrandt upp som ärrad akvariefisk. Och ”Hitta Doris” håller stilen, nu med namn som Petra Mede, Lennart Jähkel och Suzanne Reuter i rollistan.
Men i jämförelse med originalet blir ”Hitta Doris” ändå som en akvarieversion av Stora Barriärrevet.