Drama
Titel: Stormskärs Maja
Visas på: NFB Gränby, Fyrisbiografen, Royal
I rollerna: Amanda Jansson, Linus Troedsson, Jonna Järnefelt
Regi: Tiina Lymi
Speltid: 162 min
Betyg: 3
För drygt ett halvsekel sedan skrev den åländska författaren Anni Blomqvist in sig i litteraturhistorien med "Stormskärs Maja", en fem böcker lång skildring av 1800-talets skärgårdsliv, som efter bara några år blev en kultförklarad tv-serie. Nu avhandlas hennes vindpinade öde-ö-öde igen – denna gång som en, obegripligt nog, extra lång långfilm. Den som härdar ut utan kisspauser blir belönad med en överdos av hembygdsromantik, livsbejakande nakenbad, livsfarliga hemfödslar, hjältemodiga fattiga familjer och en lektion i ekofeminism. Tack och lov är det även storslaget, vackert och välspelat
Likt ett vilt skogsrå strövar den 17-åriga Maja Mickelson (Upplandsbördiga Amanda Jansson) omkring på sin släkts åländska gård Västergårds, ovetande om sitt kommande tvångsgifte med den blyge fiskaren Janne (Linus Troedsson). När hennes verklighet förändras av äktenskap och flytt till en ö i det yttersta havsbandet finner hon sig snabbt till rätta som fiskarhustru och flerbarnsmor. Maja lär sig att uppskatta det isolerade men fria livet, med långa karga vintrar och analoga 1800-tals-bestyr, och utvecklar en varm och passionerad kärleksrelation med sin make. Inte ens när det så kallade Krimkriget mellan Ryssland och västmakternas styrkor kommer och förstör idyllen med sin ockupation av Stormskär tappar hon modet.
Den som aldrig gråtit och skrattat till de episka berättelserna om Anne på Grönkulla och Kristina från Duvemåla får kasta första stenen på "Stormskärs Maja". Visst är det uppfriskande med den åländska inramningen och den perfekt inövade dialekten som så sällan hörs från bioduken. Men behövs detta skenfeministiska narrativ om felbefriade och övermänskligt slitstarka skyltdockor i tidsenliga dräkter? Och den tröttsamma lokalpatriotismen som kväver berättelsens potential att göra livet på Stormskär till något mer än ett högstämt hjältinne-epos.
Den finska regissören Tiina Lymi har lagt mycket omsorg på att fräscha upp den klassiska romansviten men inom trygga, stillsamt nostalgiska ramar. Kanske hade det varit mer intressant att ta till sig Majas mod och låta det krydda denna trendkänsliga och alltför försiktiga filmatisering.