Parodisk countrymusikal om Jesu födelse

Svensk-amerikanske låtskrivaren Adam Anders misslyckas fatalt med att modernisera julevangeliet.

Musikalen "Journey to Bethlehem" om Jesu födelse och Maria (Fiona Palomo) är så mån om att vara tillgänglig att den blir larvig.

Musikalen "Journey to Bethlehem" om Jesu födelse och Maria (Fiona Palomo) är så mån om att vara tillgänglig att den blir larvig.

Foto: Sony Pictures/TSG Entertainment/SF Studios

Recension2023-11-30 11:59
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Musikal

Titel: Journey to Bethlehem
Visas på: Bio
I rollerna: Milo Manheim, Fiona Palomo, Antonio Banderas
Speltid: 98 min
Regi: Adam Anders
Betyg: 2

Vad har musikalen "Journey to Bethlehem" gemensamt med "Rock of ages", "Glee" och "High school musical"? Svaret är den svensk-amerikanske låtskrivaren och producenten Adam Anders som nu gör sin regidebut. Planerna för musikalen har han haft i hela 17 år, och nu har han tillsammans med musikproducenten Peer Åström gjort slag i saken. Målet är att modernisera och familjeanpassa julevangeliet och på så sätt nå en ny publik.

En musikal om Jesu födelse kanske låter för absurd för att funka – och det gör den inte heller. Trots att den har två svenskar som upphovsmän är filmen så amerikaniserad som den kan bli, komplett med ett gospel- och countryinspirerat soundtrack. Man kan tro att handlingen inte behöver någon närmare förklaring, men faktum är att produktionen har tagit sig så stora friheter att den faktiskt behöver det. En stor del av filmen ägnas åt Marias bakgrund, om vilken inget finns skrivet. Så i den här versionen är Maria motvilligt bortlovad till Josef och hon kämpar för att upphäva förlovningen. Försöket att göra Maria till en modern, självständig kvinna känns dock både malplacerat och förljuget.

"Journey to Bethlehem" är så mån om att vara tillgänglig att den blir larvig, samtidigt som den landar i ett slags ingenmansland. En verklighetstrogen berättelse hade dragit större publik än den här krystade omtolkningen.