För hundra år sedan var världen i full gång med att sätta igång 1900-talets största katastrof, första världskriget, kriget som sedan till synes utan ansträngning puffade på det andra världskriget. Det kommer ut mängder av böcker, artiklar och tv-program om detta, en hel del också av svenska författare.
Författaren och Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund tyckte att det första världskriget hade hamnat i skymundan. Därför skrev han boken ”Stridens skönhet och sorg – Första världskriget i 212 korta kapitel” som kom ut 2008. Boken översattes till ett stort antal språk och vartefter dessa gavs ut skrev Englund till några kapitel i varje. Till slut har det blivit en diger samling och därför kommer boken ut på nytt (se intervju på unt.se) med ytterligare ett stort antal kapitel. Eller rättare sagt böckerna, det blir nämligen fem stycken, en för vardera krigsåret. Den första heter ”1914. Stridens skönhet och sorg – Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel” och skildrar kriget fram till nyårsafton samma år.
Hur många kapitel det verkligen blir innan storverket är färdigt är för tidigt att säga, Englund skriver på tills allt är utgivet. Boken som kom 2008 var redan den en upplevelse att ta del av, där den tog ned kriget till den enskilda människan. I vanliga fall brukar det vara storslagna överblickar där fokus ligger på de vansinniga krigsplanerna och de fruktansvärda lidandena i skyttegravarna. I nya boken har han lagt in bilder och kartor också, vilket förhöjer närvaron.
Bland dem som han har lagt till sedan sist är svenske Elow Nilson som just hade anslutit sig till ökända franska Främlingslegionen. Hans berättelse om hur han ligger i sängen i Paris och hör hur trupperna marscherar ut gör krigsstarten så levande, så verklig. En annan ny är den kanske något mer kände Franz Kafka, då 31 år. Han tillhör dem som inte låter sig dras med i den allmänna yran. Han är mer intresserad av sitt komplicerade kärleksliv med Felice.
Första boken berättar annars mycket om hur entusiasmen är stor i starten. Alla tycks både tycka att kriget är oundvikligt och räkna med en snabb seger för den egna sidan: ”home before the leaves fall” och ”the war to end all wars” är melodin för dagen. Vartefter förändras tonen när allt fler inser att det här är något långt mer fruktansvärt än man kunnat föreställa sig.
Peter Englund är en mästare i att fånga både tiden, människorna och skeendet. Han kommer de många huvudpersonerna riktigt nära under bokens gång. De ligger kronologiskt insprängda, så vill man följa en speciell av dem får man bläddra och leta ordentligt. Det gör nu inte så mycket och jag föredrar det här upplägget då det ger ett mer samlat grepp om skeendena över tid. En extra eloge också för att han lyckats att få med så skilda typer av människor, både vad gäller nationalitet, kön, ålder och inställning.
Jag ser fram emot att få läsa fortsättningen i de kommande böckerna.
Peter Englund är förstås inte den enda svenska författaren som skriver om det aktuella kriget. Tidigare kom Marco Smedberg med en översiktsbok (recenserad i UNT). Peter Olausson har också gjort en bok med titeln ”1914 – Vägen till första världskriget”. Som många andra skribenter just nu tar han bort myterna om att allt innan kriget var lugnt och stilla, ”La belle epoque”. Han visar skickligt på hur det snarare var en logisk fortsättning på det som varit innan: krigen på Balkan, kapplöpningen om kolonierna, kapprustningen på havet. Han gör det pedagogiskt, inkännande och kunnigt och boken är ett måste för alla som vill ha en bra ingång till första världskriget.
Peter Englund slutar sin bok lagom till årsskiftet 1914–15. Strax innan inträffade den mytomspunna fotbollsmatchen på julafton i ingenmansland, mellan de bittra fienderna. Pehr Thermaenius (tidigare journalist på Dagens Industri) har skrivit en bok om detta, med utgångspunkt i två av de deltagande, fotbollsentusiasterna Jimmy Coyle och Albert Schmidt, som möts utan vapen i denna drabbning. Han följer dem från krigsstarten till matchen. Boken är dessutom fylld med reflektioner om kriget.
Nils Fabiansson har grävt ned sig i ögonvittnesskildringar om livet på västfronten och kriget i skyttegravarna. Han kommer med fakta som utmanar flera av våra föreställningar om detta. Hans bok ”Historien om västfronten” bjuder också på ett antal fina bilder. Möjligen skulle han ha begränsat sig lite, det spretar en del om materialet.
Vill man forska själv finns också ”Första världskriget i svenska arkiv”. Ännu återstår också att skriva en bok med nutida perspektiv på Sverige under den tiden.